Advokat Hisnija Gucatija: Kukavičko gonjenje kukavičkog tužilaštva 1Hisni Gucati EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW / POOL

Ovo je kukavičko krivično gonjenje koje vodi kukavičko tužilaštvo, izjavio je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu Džonatan Ris, advokat Hisnija Gucatija, koga ovaj sud, zajedno sa Nasimom Haradinajem, tereti za ometanje pravde i zastrašivanje svedoka.

Nasuprot tome, dodao je Ris, Hisni Gucati nije kukavica, “on jeste i uvek je bio otvoren i pošten u svom delovanju”.

On je kazao i da Specijalizovano tužilaštvo svoje delovanje protiv Gucatija i Haradinaja usmerava na izmišljenim optužbama u predmetu u kojem nema žrtava.

Gucatijev advokat je naglasio da će njegov klijent u svedočiti u ponedeljak, 6. decembra, kada je zakazan početak izvođenja dokaza u ovom predmetu i da će odgovoriti na svako pitanje koje mu bude postavljeno.

Podsetimo, optužnica protiv nekadašnjih lidera Udruženja boraca OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, sadrži šest tačaka u kojima se oni tereti za krivična dela protiv pravosuđa – ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dve tačke), zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dve tačke).

Ta krivična dela, Gucati i Haradinaj su počinili tako što su, na konferencijama za medije od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Gucatijev advokat, Džonatan Ris je na početku uvodnog izlaganja rekao da je Kosovo suverena i nezavisna država, “koja kao takva mora da deluje i poštuje pravo na slobodno izražavanje”.

On je istakao da je novinar iz Prištine Haljil Beriša 16. septembra nastavio da objavljuje podatke iz poverljivih dokumenata, te da je u celosti objavio neredigovano pismo pod nazivom “Koordinacioni zahtev br. 63” tadašnjeg tužioca za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića, kao i informacije Dušana Dragovića iz MUP-a Srbije.

– Beriša je izjavio da je opšte poznato da su na Kosovu pripadnici srpskog MUPA-a delovali ilegalno, te da je objavljivanje informacija bilo u javnom interesu. Specijalizovano tužilaštvo je istaklo da Beriša nije učinio ništa loše i odbrana se slaže s tim – istakao je Ris i pitao kako je Beriša imao pristup dokumentima koji su trebali da ostanu tajni.

Ris je potom naglasio da Specijalizovano tužilaštvo nije pozvalo nijednog svedoka iz svojih redova kako bi objasnilo ko je, na koji način i zbog čega dopustio da tajni materijal stigne iz tužilaštva u sedište Udruženaja, što se dogodilo tri puta.

– Iako je specijalizovani tužilac rekao da su ti dokumenti ukradeni, tužilaštvo nije podnelo nikakve dokaze da potkrepi tu tvrdnju. Kada mi kažemo da je službenik tužilaštva koji i dalje tu radi, bio umešan u to da su dokumenti dospeli u udruženje, tužilaštvo ne odgovora. Tužilaštvo nije ponudilo nikakve dokaze da to opovrgne. Ne postoji izveštaj na osnovu kojeg bi se mogla skinuti odgovronst osoblja tužilaštva za namerno učestvanje u curenju dokumenata – naglasio je advokat Ris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari