Organizacija za zaštitu ljudskim prava Amnesti internešenel je u juče objavljenom izveštaju optužila civilnu misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) da nije istražila slučajeve otmica i ubijanja Srba posle rata vođenog 1998. i 1999, prenosi FoNet.


U izveštaju se konstatuje da Unmik nije uspeo da zadovolji pravdu, mada je imao mandat Saveta bezbednosti svetske organizacije da zaštiti ljudska prava na Kosovu. Posle dolaska snaga NATO i Unmik, nestalo je nekoliko stotina kosovskih Srba, od kojih je većina ubijena. Neuspeh ove misije UN da istraži brojne i sistematske napade na civilno stanovništvo i potencijalne zločine protiv čovečnosti je doprinelo atmosferi nekažnjavanja na Kosovu, ocenila je ekspert za Kosovo Šian Džons.

U izveštaju se navodi da policija i tužioci UN nisu pokrenuli brze, efikasne, nezavisne, nepristrasne i temeljite istrage povodom brojnih izveštaja o nestancima i otmicama, zbog čega je vrlo mali broj osoba osumnjičenih za ratne i zločine protiv humanosti dospeo pred sud. Amnesti Internešenel tvrdi da se do sličnih zaključaka došlo i što se tiče neuspeha Unmik da istraži slučajeve Albanaca koje su otele srpske snage bezbednosti. Prošle su godine, a sudbina većine nestalih na obe strane i dalje nije rešena, dok njihove porodice čekaju na ispunjenje pravde, konstatovala je Šian Džons. Oko 1.800 osoba je nestalo tokom rata u kojem je poginulo oko 10.000 ljudi, uglavnom Albanaca, navodi se u izveštaju AI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari