Rumunska policija uhapsila je juče u gradu Valčea, na jugu Rumunije, 24 hakera zbog bankarskih prevara i piraterije preko interneta u SAD, javila je televizija Realitatea. Hakeri su uz pomoć lažnih podataka sa kartice ulazili na račun američke firme I bej (E-bay) i učestvovali u licitacijama.

Rumunska policija uhapsila je juče u gradu Valčea, na jugu Rumunije, 24 hakera zbog bankarskih prevara i piraterije preko interneta u SAD, javila je televizija Realitatea. Hakeri su uz pomoć lažnih podataka sa kartice ulazili na račun američke firme I bej (E-bay) i učestvovali u licitacijama. Novac su podizali samo u inostranstvu i menjali server posle svake transakcije, kako ne bi bili otkriveni.
Akcija pronalaženja hakera je izvedena u pet županija, na 35 lokacija, uz saradnju FBI i rumunske Direkcije za istraživanje organizovanog kriminala i terorizma. Učestvovalo je 150 policajaca. Istraga se nastavlja. Tokom pretresa, policija je konfiskovala veliki broj kadrova, laptopova i novca u raznim valutama. Vođa grupe hakera je pronađen u stanu poslanika Demokratsko-liberalne partije Dumitrua Puzdrea. Trenutno nije poznato da li je on bio povezan sa prestupničkom grupom. Puzdrea je za agenciju Mediafaks rekao da je njegova supruga iznajmila taj stan jednoj osobi. Rumunija je u vrhu liste zemalja po prevarama preko interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari