„Ako se kamenolom otvori nama života u našim kućama nema“: Kosjerci u odbrani Gradine 1Foto: Janko Đokić

Na mestu Gradina koje pripada opštini Kosjerić a koje se nalazi na putu ka Užicu, saobraćaj danima blokiraju lokalni aktivisti i meštani iznad čijih kuća se planira otvaranje kamenoloma.

Zabrinuti za životnu sredinu, sigurnost dece i sopstvenu bezbednost, okupljeni strahuju da će izvođenje radova od strane firme KAMENOLOM GRADINA DOO ostaviti brojna domaćinstva bez pijaće vode, a da će se na njihovim prozorima taložiti slojevi prašine dok će deca prolaziti neposredno pored mesta koje se minira pešačeći u školu.

Udruženje građana ’Odbranimo Gradinu’ ističe za naš list da pomenuti izvođač nema neophodne dovole za izvođenje svojih radova kojima će građanima garantovati sigurnost, kao i da nadležne nije briga za to.

Oni navode da je prvi i osnovni problem to što bi otvaranje kamenoloma uzrokovalo da 12 visečlanih domaćinstava ostane bez zdrave pijaće vode.

„Imamo regularno izgrađen vodovod od 1977. godine. Izgrađen je po projektu i na osnovu rešenja izdatog od opštine Kosjerić. Kuće su izgrađene ispod puta i u nagibu su, a iznad svake su slabi potporni zidovi koje su ljudi sami podizali. Put kojim će se dnevno kretati 100 natovarenih kamiona kamenom sručiće se u dvorišta, jer ti potporni zidovi neće izdržati toliko opterećenje“, kazali su za Danas okupljeni ispod Gradine.

Oni dodaju da 26-oro osnovaca tim putem ide peške u školu, da je put uzak i ne postoji deo kuda bi deca bezbedno mogla da se kreću.

„Nama su naša deca najvažnija na svetu. Na 50 metara od eksploatacionog polja su četiri domaćinstva u kojima u dva žive maloletna deca. Pošto će im se minirati iznad glave niko ne sme izaći u dvorište narednih 10 godina. Natovareni kamioni će se kretati kroz čitavo naselje na dužini od oko 1 i po kilometar, a onda pored srednje škole i doma zdravlja gde se preko mosta, koji je u jako lošem stanju, uključuje na magistralu“, objasnili su građani.

Meštani navode i da će buka, prašina, vibracije, zagađenje i otrovni produkti kamenoloma biti u naselju, te da na kamenolomu neće biti struje i vode, zbog čega će koristiti agregate na naftu i mobilne WC -e, a sve to stanovnicima iznad kuća i vrtova.

„Naše glave naspram njihovih profita“

Kako bi odbranili mesto u kome žive, na put su izašli i stari i mladi a i deca, koji, uprkos brojnim obavezama danonoćno dežuraju i svojim telima staju na put teškoj mašineriji. Ipak, kako kažu, to je borba za život i ako ona ne uspe, neće moći da nastave sa životom u svojim domovima.

„Ako se kamenolom otvori nama života u našim kućama nema. Naše glave nalaze se naspram njihovog profita. Imamo puno obaveza, ali ovo je borba za život i moramo da se organizujemo“, objasnili su.

Iz udruženja Odbranimo Gradinu dodaju da nadležni žmure na njihov problem, a predsednik opštine sve to „gleda preko polja sa magistrale“.

„ Na naš poziv došla je samo inspektorka Ministarstva zaštite životne sredine. Pošto nemaju Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu,  od Ministarstva su dobili rešenje da moraju da je izrade. Po zakonu uz zahtev za prijavu radova moraju da dostave Studiju ili dokaz da ne mora da se izrađuje (studija). Opštinski načelnik komunalnih poslova koji je inženjer stočarstva potpisuje im građevinsku dozvolu i prijavu radova ne obazirući se na Rešenje Ministarstva zaštite životne sredine. U tom rešenju su navedene sve parcele i poslovi koji podležu studiji, ali on se ne obazire na to i potpisuje“, tvrde iz Udruženja, napominjući da je inspektorka koja je izašla na teren ostala iznenađena i zabrinuta, zbunjena pitanjem ko je uopšte dozvolio da se na tri kilometra od centra grada a u prigradskom naselju otvori kamenolom.

Kako kažu, na njen izveštaj se još uvek čeka.

U međuvremenu, prema navodima Danasovih sagovornika, lokalni momci za koje smatraju da su zaposleni u firmi „Gradina“, gađali su kamenjem okupljene građane a bili su „vidno pod dejstvom alkohola“.

Upitani o nepravilnostima koje se tiču neophodne dokumentacije za otvaranje kamenoloma i izvođenje ovih radova firme Kamenolom Gradina Kosjerić, kažu da ih toliko ima da se boje da neće sve nabrojati.

„Usvojeni Plan detaljne regulacije nije u skladu sa Prostornim planom Kosjerića po kome je na ovom terenu predviđena šuma čija površina treba da se uvećava, a ne da se seče osam hektara iste. 2020. godine sproveli su proceduru za usvajanje PDR-a. Pošto nisu dobili saglasnost za priključak na državni put od Puteva Srbije menjaju obuhvat plana i povećavaju ga za vise od jedan hektar, usvajajući to bez javnog uvida, nekoliko meseci nakon isteka zakonskih rokova. Na prethodni PDR saglasnost nisu dobili ni od EMS, a u blizini zone miniranja nalazi se visokonaponski vod (110kV) koji dalje ide preko dvorišta i kuća“, objašnjavaju iz udruženja napominjući da su stubovi koji nose taj vod u jako lošem stanju.

Kao još jednu spekulaciju naši sagovornici predočavaju da su izvođači za izmenjeni PDR trebali da traže nove saglasnosti imaoca javnih ovlasćenja, ali da oni ipak koriste stare saglasnosti koje su dobili za stari obuhvat.

„U dobijenim saglasnostima piše da su, ukoliko dođe do bilo kakvih promena, dužni da ponovo traže saglasnosti. Oni to ne rade, već u PDR stavljaju tri parcele koje nisu u njihovom vlasništvu“, saopštili su Danasovi sagovornici.

Dodali su da, kada su se vlasnici dve od pomenute tri parcele obratili Opštini Kosjerić sa zahtevom da njihove parcele izuzmu iz PDR-a, dobili su odgovor da su se kasno javili.

„U zapisnicima sa sednica Komisije za planove piše da članovi Komisije neće da odgovaraju zbog dogovora na terenu. Na tim sednicama, ne znamo u kom svojstvu, učestvuje predsednik opštine i donosi odluke. Ovo sve piše u zapisniku sa sednica Komisije za planove koje smo dobili kao informaciju od javnog znacaja“, kazali su.

Podsećaju i da je u februaru 2021. godine kamenolom započeo radove bez neophodnih dozvola, ali da su oni zaustavljeni intervencijom Republičke saobraćajne inspekcije.

„Još tada je pokrenuta krivična prijava protiv izvođača radova i odgovornog lica firme kamenolom Gradina pred tužilaštvom u Požegi. Posle dva ili tri ročišta tužilac obustavlja krivičnu prijavu bez obrazloženja“, istakli su oni ukazujući da trenutno čekaju obrazloženje kao informaciju od javnog značaja.

Iako je, kako tvrde, od strane Ministarstva životne sredine izdato rešenje da je izvođaču neophodna Studija o proceni uticaja kamenoloma na životnu sredinu, to opštinsko rukovodstvo nije uzelo u obzir te je izdalo građevinsku dozvolu i prijavu radova.

Podsećamo, u Kosjeriću je još tokom marta prethodne godine održan protest zbog otvaranja kamenoloma u okviru naseljenog mesta. Nakon medijskog izveštavanja o istom, Kosjerić je posetila ministarka Irena Vujović, posle čega je otvaranje odloženo dok pomenuta firma ne priloži neophodnu dokumentaciju za rad.

Ono što nam je poznato jeste to da je firma koja izvodi radove – GRADINA KAMENOLOM DOO, osnovana 2018. godine sa 1.000 dinara osnovnog kapitala prema Agenciji za privredne registre, što je zbunjujuće s obzirom da preduzima projekte ovolikih razmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari