Aktivisti Za krov nad glavom održali protest u Novom Sadu 1Foto: ZA Krov nad glavom Novi Sad

Aktivisti združene akcije „Krov nad glavom“ organizovali su danas u Novom Sadu protest „Stop represiji države“, zbog nasilja koje se dešava prilikom prinudnog iseljenja građana iz njihovih stanova, kao i zbog toga što još uvek nisu rešeni slučajevi prebijanja studenata.

Na protestu u kampusu Novosadskog univerziteta aktivisti su kazali da ni posle pet meseci nisu pronađeni ni kažnjeni napadači na studente i aktiviste organizacije „Krov nad glavom“ Mihajla Nikolića i Marka Đelevića.

Dodali su da nisu kažnjeni ni policajci koji su učestvovali u upadu u stan porodice Ninić u centru Novog Sada, kada je Slobodanka Ninić povređena prilikom razvaljivanja vrata, u akciji prinudnog iseljenja.

Jovan Repović iz ZA „Krov nad glavom“ ocenio je da sve navedeno svedoči da se građani ne mogu osloniti na institucije, jer institucije „služe nepravdi“.

„Policija pet meseci nije pronašla napadače na naše članove, ali je mogla da angažuje policajce da iseljavaju ljude iz njihovih domova. Resurse očigledno imaju, ali ih usmeravaju na borbu protiv običnog naroda i solidarnosti“, kazao je Repović.

On je ocenio da je cilj onih koji su prebili studente bio da zastraše aktiviste, ali je poručio da u tome nisu uspeli.

Mihajlo Nikolić, jedan od pretučenih studenata i aktivista „Krova nad glavom“, kazao je da oni svakim danom pokazuju da nisu uplašeni i da su sa tim ciljem osnovali i odbor u Subotici.

Aktivisti su od univerzitetskog kampusa u protestnoj šetnji otišli do policijske stanice Stari grad, gde su pokušali da pronađu nadležne za istragu o prebijanju studenata, ali im je rečeno da „nadležni nisu u stanici“.

Uoči protesta, u kampusu su se pojavila i dvojica mladića, koji su tvrdili da su studenti i koji su dovikivali učesnicima protesta.

Oni su nosili šajkaču i šubaru, a za N1 su rekli da protestuju jer smatraju da je „situacija zloupotrebljena, da su studenti pretučeni zbog šaranja po drveću, a ne zato što su studenti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.