Aktivistkinja iz Srbije ispešačila “Marš mira 2022”: Ne podržavamo svi u Srbiji genocid 1Foto: Jelena Diković

Jelena Jaćimović, aktivistkinja za ljudska prava, pre dolaska na jučerašnju komemoraciju žrtavama genocida u Potočare, ispešačila je rutom “Marša mira 2022”.

Kako ukazuje za Danas, među 3.000 osoba koje su pešačile bili su ljudi iz celog sveta.

Učesnici i učesnici su krenuli iz Nezuka za Potočare, na put dug više od 100 kilometara.

Jaćimović naglašava da se celom dužinom puta prolazi pored masovnih grobnica.

“Marš mira je protestni marš kako bi se skrenula pažnja da se zločinci i zločini procesuiraju. Meni je bilo važno da pokažem kako ne podržavaju svi srebrenički genocid i etničko čišćenje u Srbiji. Ima nas koji smo protiv rata”, ukazuje naša sagovornica, koja je na prošlogodišnjem obeležavanju genocida u Srebrenici predstavila svoju izložbu u Memorijalnom centru Potočari pod nazivom “ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“.

Jaćimović kaže za Danas da je teren “Marša mira” jako težak, da su ga ovogodišnji učesnici i učesnici prešli za tri dana uz svu pomoć koju su imali, ukazujući da je ljudima tokom rata trebalo više od deset dana.

Ovom stazom u suprotnom smeru, podseća Radio Sarajevo, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

U toku “Marša mira” na određenim lokalitetima održavaju se kraći historijski časovi, na kojima se mogu čuti i svjedočenja preživjelih osoba učesnika “Marša smrti” iz 1995. godine, a mnoge od njih ćete biti u prilici lično upoznati, u koloni učesnika, navodi se na sajtu “Marša mira”.

“Marš mira” traje tri dana, od 08. do 10. jula u godini, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Kolona polazi u 08. jula između 08:45h i 09:00h iz Nezuka, opština Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari