Na trećoj vanrednoj sednici lokalnog parlamenta u Preševu u poslednje dve sedmice odlučeno je da se u skladu sa zakonskom procedurom pokrene postupak legalizacije spomen-obeležja, koji se nalazi ispred zgrade skupštine opštine.

– Mi smo peta opština u Srbiji od 167 koja je danas donela odluku o usaglašavanju zakonske procedure, kada je u pitanju održavanje i podizanje spomen-obeležja i kulturno-istorijskih spomenika, što do sada nismo imali, pa je došlo do, čini mi se, neprimerenih političkih tenzija, prokomentarisao je neposredno nakon završetka sednice predsednik opštine Preševo i lider albanske DPA Ragmi Mustafa. Mustafa je izjavio da će nadležne službe razmatrati i primedbe inspektora Ministarstva pravde iz rešenja koje im je dostavljeno, ali i da će biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice. On je dodao i da ne zna da li će u tim razgovorima učestvovati i predstavnici Vlade Srbije.

Mustafa je za Danas demantovao kao potpuno „neosnovane i krajnje licemerne“ informacije koje su se tokom popodneva pojavile na portalima nekih nacionalnih medija da je „postignut dogovor o izmeštaju spomenika pripadnicima OVPMB u lokalnu džamiju u neposrednoj blizini zgrade opštine“. To je za Danas demantovao i potpredsednik opštine Preševo Skender Destani, lider Demokratske unije Doline (DUD), navodeći da „postoji spremnost za poštovanje svih zakona države Srbije u ovoj oblasti“.

– Mislim da se na ovaj način potpuno otklanjaju potrebe za svim nasilnim potezima i sa jedne i sa druge strane i to je u interesu nas u ovom regionu, ali i vlasti u Beogradu, precizirao je Destani za Danas.

U Preševu su i juče bile na desetine novinara iz srpskih, ali i stranih medija, najmanje ih je bilo na zasedanju lokalnog parlamenta, a najviše po lokalnim restoranima i kafićima.

– Kao da se ovde spremao smak sveta, pa su svi pohrlili iz sveta da snime kako će jedan spomenik biti predmet za incidente, što se na sreću nije, a verujem i neće dogoditi, jer sve polako ulazi u, čini mi se, zakasnelu varijantu pravnih propisa. To je u ovom trenutku najvažnije, prokomentarisao je urednik portala presheva.com Driton Salihu. I albanski i srpski novinari juče u Preševu su zajednički ocenili da je došlo do „pada tenzija“, kako u političkoj retorici, tako i među građanima.

– Bitno je da se vratimo normalnom životu, jer nam u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji najmanje trebaju incidenti i nasilje, rekao je za Danas Salih F. iz Preševa. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari