Zagreb- Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora parafirale su juče u Zagrebu sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji sa EU. Sporazume su parafirali ministri unutrašnjih poslova tih zemalja Bujar Nishani, Tarik Sadović i Jusuf Kalomperović i evropski komesar za pravosuđe, slobodu i bezbednost Franko Fratini, u sklopu regionalnog sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Zagreb- Albanija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora parafirale su juče u Zagrebu sporazume o olakšavanju viznog režima i readmisiji sa EU. Sporazume su parafirali ministri unutrašnjih poslova tih zemalja Bujar Nishani, Tarik Sadović i Jusuf Kalomperović i evropski komesar za pravosuđe, slobodu i bezbednost Franko Fratini, u sklopu regionalnog sastanka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Hrvatska je ove godine predsedavajuća SEECP.
– To je važan politički korak napred… Ministri tri države zapadnog Balkana, zaista možete biti ponosni što ste došli do ovog sporazuma – rekao je Fratini nakon parafiranja sporazuma. On je naglasio da sporazum u budućnosti donosi sigurnost putnih isprava, korišćenje biometrijskih podataka, poboljšanje viznog režima i readmisiju, te oslobađanje od viza u celom regionu.
Ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova zemalja članica SEECP, na konferenciji „Standardi Evropske unije i vladavina prava u Jugoistočnoj Europi“, raspravljaju o poboljšanju saradnje u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.
Hrvatski premijer Ivo Sanader naglasio da je od izuzetne važnosti to što su države ovog dela Evrope same, bez spoljnih uticaja pokrenule SEECP.
Evropski komesar za pravosuđe i bezbednost Franko Fratini rekao je da ostatak Evrope gleda na ovaj region sa posebnim zanimanjem i želi videti njegov uspeh.
Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji sa EU još nije parafirala Makedonija, ali je zaključila pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari