Povodom inicijative Udruženja Slovenaca iz Kostolca, ambasador Republike Slovenije, Franc But, posetio je naselje Maljurevac i osnovnu školu u ovom selu koje je najviše postradalo u majskim poplavama u ovom kraju a ispred grada Požarevca domaćin mu je bio zamenik gradonačelnika Požarevca Miodrag Stepanović. Ambasador je obećao da će Slovenija kupiti novu opremu za nastavu i unutrašnju stolariju za osnovnu školu koja je oštećena u prolećnim poplavama.


But je razgovarao sa lokalnim funkcionerima Požarevca i Kostolca, kao i predstavnicima lokalnog Udruženja Slovenaca. U školi u Maljurevcu mu je priređen topao doček i kulturno umetnički program. Ambasador je rekao da je postignuta saglasnost da se preko osiguravajuće kuće „Triglav“, izvrši nabavka potrebne opreme i nameštaja za nekoliko škola u Srbiji, među kojima je i škola u Maljurevcu. Prigodnim programom deca su dočekala ambasadora koji je, nešto ranije, boravio u Obrenovcu gde je za jednu školsku ustanovu već nabavljen deo stolarije. Konkretno, za školu u Maljurevcu bi trebalo da se nabavi 30 klupa, 60 stolica, tri table za nastavu, te zameni unutrašnja stolarija. Ukupna vrednost ove donacije iznosi oko 432.000 dinara.

But je istakao da je ideja o pomoći potekla od lokalnog udruženja Slovenaca, kao i da je na njegov i predlog ambasade, postignut dogovor sa osiguravajućom kućom „Triglav“ koja želi da bude društveno korisna u zemljama u kojima je ekonomski prisutna. Ambasador je podsetio da je Slovenija od samog početka poplava bila aktivna na dopremanju pomoći Srbiji tokom majskih poplava. U Maljurevcu je Franca Buta dočekao zamenik gradonačelnika Miodrag Stepanović koji mu se lično i u ime grada Požarevca iskreno zahvalio na aktivnoj ulozi Slovenije u saniranju posledica poplava.

But će još ove sedmice obavljati funkciju ambasadora u Srbiji. Nakon četiri godine vraća se u Sloveniju i baviće se ekonomskom diplomatijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari