Poljski ministar odbrane Bogdan Klih i američki ambasador u Poljskoj Li Finstajn potpisali su juče u Varšavi sporazum zahvaljujući kome će od 2013. godine na zajedničke vežbe redovno dolaziti američki vojni avioni F-16. Sporazum takođe predviđa da će od 2012. u Poljskoj biti razmeštena prva stalno prisutna američka vojna vazduhoplovna jedinica.


Američki vojni lovci F-16 i transportni herkulesi C-130 će svaka četiri meseca iz baze Aviano u Italiji dolaziti na zajednička vežbanja u Poljsku, a u toj zemlji će biti razmeštena jedinica od 30 vojnika za održavanje aviona. Očekivalo se da će sporazum biti potpisan tokom posete američkog predsednika Obame Varšavi krajem maja, ali poslednji tehnički detalji dogovoreni su tek sada.

Obama je tako prilikom nedavne posete Varšavi samo obznanio da će SAD prvi put za stalno kod svog saveznika razmestiti jednu vojnu jedinicu, da će slati iz Italije avione i takođe potvrdio da će u Poljskoj biti razmeštene mobilne rakete novog američkog antiraketnog štita.

Poljsko Ministarstvo odbrane, prema saznanjima dnevnika Gazeta viborča, računa da će se broj aviona i vreme na koje dolaze na vežbe sa poljskim pilotima povećavati i produžavati, a da će se u njih uključivati i vazduhoplovstva drugih saveznika. Za početak se računa na pet do sedam aviona F-16.

Sama Poljska ima 48 vojnih aviona tog tipa najnovije generacije i osam polovnih aviona herkules koji su modernizovani za potrebe poljske armije. „Zajedno smo konstatovali da vredi da vežbamo i na teritoriji Poljske“, kazao je juče nakon potpisivanja sporazuma ministar Klih. Poljski piloti aviona F-16 moraju da odlaze na školovanje u SAD, a po povratku su do sada vežbali u evropskim članicama NATO – u Španiji, Belgiji i Francuskoj. Rusija ne gleda blagonaklono na stacioniranje američkih vojnih aviona, čak i kada dolaze na povremene, ali redovne vojne vežbe u zemlju sa kojom se neposredno graniči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari