An Mari Ćurčić: Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu novinarska misija 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Novinarka An Mari Ćurčić uputila je danas javno pitanje novinarima „da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?“

Kako je navela na početku, obraća se kolegama novinarima i persira im jer ih doživljava kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka deli gorki novinarski hleb.

„Zbog svih nas koji smo izgubili nekog od suicida, zbog svih nas koji se nosimo sa psihološkim izazovima, moram da ti ponovo skrenem pažnju na sledeće – tvoje reči povređuju. Tvoje reči stigmatizuju. Tvoje reči reviktimizuju. Tvoje reči retraumatizuju. Tvoje reči mogu biti kobni okidač da neko ko pati sebi naudi. Tvoje reči. Tvoji naslovi. Tvoje fotografije. Tvoje svesno propuštene prilike da pokažeš elementarnu ljudskost, kada već ne možeš ili ne želiš da se držiš etičkih kodeksa struke kojom se bavimo“, poručila je Ćurčić.

Zapitala je novinare da li bi na isti način pisali o nekom ko im je blizak, koga vole, kao i da, kada opisuju način na koji je neko sebi oduzeo život, stavljaju u ogroman rizik one koji se nose sa suicidnim mislima.

„Šta je potrebno da kao tvoja koleginica i roditelj koji je iskusio tu nepojmljivu tragediju učinim da bih te navela da preispitaš svoje postupke, da kažeš ‘NE’ tom lešinarskom izveštavanju“, istakla je Ćurčić.

„Кoliko su ‘teški’ ti klikbejt naslovi, da li zaista opstanak na tržištu medija za koji radiš isključivo zavisi od tog besprizornog načina izveštavanja? Кoliko to košta ta suza, taj krik ljudi koji pate? Da li zaista nemaš problem da budeš saučesnik u svemu tome?“, istakla je Ćurčić.

An Mari Čurčić, kojoj je pre nekoliko godina tragično preminula ćerka, postavila je javno pitanje novinarima povodom načina izveštavanja pojedinih medija o nedavnoj tragičnoj smrti sina potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari