Analiza: Kako se Evropa bori protiv virusa, a kako Srbija? 1Foto: Beta/D. Gojić

Iako je među zemljama sa najmanjim procentom vakcinisanih u Evropi, Srbija je ukinula većinu protivepidemijskih mera pa se našla u društvu onih sa najblažim pravilima.

Kako je juče kazala ministarka rada Darija Kisić Tepavčević – ukinute su kovid propusnice, ograničenje broja okupljenih, maske u zatvorenom prostoru (sa izuzetkom zdravstvenih ustanova) tako da će ubuduće ovaj vid zaštite biti samo preporučen ali ne i obavezan.

Analiza Danasa, na osnovu podataka sa sajta Reopen Europe, pokazuje da u ovom trenutku samo četiri države Evropske unije imaju blaže mere u pogledu nošenja maski nego Srbija.

Danska, Island, Norveška i Švedska su zemlje u kojima maske nisu ni na jednom mestu neophodne već samo preporučene. Pri tome sve četri države imaju mnogo veći procenat vakcinisanih nego Srbija – i on se kreće od 81 odsto (Norveška) do 74 (Švedska).

U Srbiji je 47 odsto vakcinisanih.

Ministarka rada Darija Kisić Tepavčević kazala je da će maske od sada i u Srbiji biti samo preopručene sa izuzetkom zdravstvenih ustanova, gde će biti obavezno njihovo nošenje. Donekle slična mera na snazi je u Mađarskoj, gde su maske još obavezne u staračkim domovima.

Na drugoj strani – Belgija, Irska, Holandija a uskoro i Francuska – propusuju obavezno nošenje maski u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, ali i u javnom prevozu.

Sve ostale zemlje  i dalje na snazi imaju obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima. Takođe, nemali broj zemalja poput Grčke traži od svojih građana da nose FFP2 (kljunaste) maske.

Pored maski u Srbiji su ukinute i druge mere kao što je ograničenje broja osoba koje mogu da se okupe, kao i kovid propusnice koje su važile od 20 časova. Opet u poređenju sa državama EU Srbija je u grupi zemalja koja je „požurila“.

Primera radi, u Italiji kovid propusnice i dalje su obavezne čak i za odlazak na posao. Pri tome, za određene starosne grupe Italija ne priznaje negativan test kao validan da bi se dobila kovid propusnica već je neophodna ili potvrda o vakcinaciji ili o preležanom kovidu.

Propusnice u nekom obliku i dalje su na snazi u Bugarskoj, Hrvatskoj (noćni klubovi), na Kipru, u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Luksemburgu, Rumuniji, Španiji.

U zemljama kao što su Portugal i Slovenija dokaz o vakcinaciji, preležanom kovidu,ili negativnom testu potreban je za ulazak u zdravstvene i ustanove socijalne zaštite.

Na drugoj strani u Mađarskoj kovid propusnice su potrebne samo za prisustvo događajima na kojima se okuplja preko 500 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari