Antonijević: Posrednici pregovora nisu zadovoljni 1Foto: Medija centar

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je u izjavi za N1 da u predstojećim pregovorima vlasti i opozicije kod teme „mediji u Srbiji“, REM mora da ima ključnu ulogu, kao i da se nada da će to telo uskoro biti kompletirano novim članovima.

Govoreći o razgovorima vlasti i opozicije i o sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta, on je rekao da iz izjava predstavnika EU, može da se zaključi da ocena o pregovorima nije zadovoljavajuća, kao i da se očekuje mnogo više ozbiljnosti na predstojećim sastancima.

„Sigurno nisu zadovoljni dosadašnjim sastancima. Ovde se ne radi o tome da nije u potpunosti sprovedeno 60 odsto onoga što je obećano, već da ili delimično ili potpuno nije sprovedeno. Da li će to biti tako, da li će mo konačno imati kandidate za REM, videćemo. Mislim da bi bilo dobro da se na jedan otvoren način priča o samim kandidatima, jer će ono imati veoma veliki značaj u predizbornom periodu“, kaže on.

Govoreći o budućem radu RTS, on je naveo da postoji pravilnik o radu nacionalnog servisa, ali i da on mora da se unapredi. Po nama je ključ REM.

On je zaista zaključao medijsku scenu u prethodnim godinama, svojom neaktivnošću i svojim postupcima. Sada se predlaže jedan Pravilnik koji će urediti rad javnog servisa. On nije dovoljno precizan, niti može da dovede do suštinskih promena, ocenio je Antonijević.

Ono što je mnogo značajnije je odnos REM prema medijima u privatnom vlasništvu. Zbog čega se REM povlači i zaklanja da „ne može da uređuje politiku privatnih medija? Jasno stoji u zakonu koja su prava i mogućnosti. Jasno je da može da reaguje, i nadamo se da će da bude pretočeno u neki Pravilnik. Pratićemo i videćemo da li postoji neka promena u našim medijima“, rekao je Antonijević.

Govoreći o blokadi RTS, on ističe da su to političke aktivnosti i da to neće imati uticaj na pregovore koji će se održavati u Skupštini Srbije. On je rekao da su prilikom razgovora sa programskim Savetom RTS upitali zbog čega se ne analizira prisustvo svih političkih stranaka na nacionalnom servisu, kao i da je vidljivo da je uređivička politika pod određenim pritiskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari