Apel za odbranu Starog savskog mosta 1Foto: M. Dragojević

Pozivamo najširu javnost, građane Beograda i Srbije, stručnjake iz svih relevantnih oblasti, političke organizacije i aktiviste, da se zajedno suprotstavimo rušilačkim namerama režima i odbranimo Stari savski most koji je već godinama na meti naprednjačke vlasti, a za čije je rušenje i izgradnju novog mosta na njegovom mestu, planirano 94 miliona evra, od čega se 80 miliona evra obezbeđuje iz kredita koji će vraćati svi građani Srbije.

Javnost u Beogradu i Srbiji mora da zna da je Stari savski most ispravan, ne ugrožava plovni put i da nema nijednog racionalnog razloga za njegovo rušenje. Beogradu su potrebni novi mostovi, a ne rušenje funkcionalnih mostova.

Kao što su najrelevantniji stručnjaci već mnogo puta javno saopštili, rušiti most, a da novi nije već izgrađen, ravno je ludosti. Stari savski most, pored vozila GSP, dnevno prelazi više od 10 hiljada motornih vozila (preko 10 posto ukupnog saobraćaja mostova preko Save). Vlast ne nudi nikakvo alternativno rešenje da, tokom najmanje „dve godine“ koliko je najavljeno da će trajati radovi (pri čemu je reč o proceni vlasti građanima poznate po najgrubljem kršenju rokova) izmeštanje saobraćaja teško ne optereti Brankov most i Gazelu i ne doprinese neuporedivo većim zastojima i ozbiljnom povećanju zagađenja.

Imajući u vidu i to da je od 2017. godine javnost obaveštavana o sve većim iznosima za rušenje starog i izgradnju novog mosta, te da je do danas taj iznos utrostručen, kao i to da je planirana cena kvadrata izgradnje novog mosta znatno veća od evropskih cena, imamo razloga da verujemo, kao uostalom iz mnogih prethodnih iskustava sa ovom vlašću, da je po sredi koruptivni posao.

Nesumnjivo je potrebno da se Stari savski most rekonstruiše i dodatno osposobi za bolji protok saobraćaja. I akustički problem, koji se navodi kao jedan od razloga za rušenje, a zbog buke koju proizvode tramvaji, apsolutno je rešiv, uz upotrebu savremenih materijala.

Dodajmo i to da je neshvatljivo pogrešnim planiranjem izgradnje Beograda na vodi, a zarad interesa investitora zbog koga je srušena i Savamala, već onemogućen niz logičnih i poželjnih saobraćajnih puteva i mostova preko reke, te da je Beogradu već pričinjena ogromna šteta. Stoga je iznad svega neophodno da se najpre zaustavi dodatna šteta, da se spreči rušenje Starog savskog mosta, da se svi s time povezani finansijski aranžmani smesta raskinu, i da se rasprava o ovom, kao i svim budućim mostovima koji su Beogradu potrebni, pod hitno vrati na teren stručnosti, odgovornosti i javnog interesa.

Sem saobraćajno urbanističkih, postoje i mnogi kulturno-istorijski, pa i identitetski argumenti za odbranu mosta. Stari savski most, naime, važan je simbol antifašističke borbe, jedan je od malobrojnih koji, inicijativom učitelja Miladina Zarića, na kraju rata u Evropi nisu srušeni. Izgrađen tokom 1942. godine za vreme nemačke okupacije Beograda, most čini deo istorijske celine sa prostorom nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Sajmište, mestom Holokausta, nastalom na samom početku nemačke okupacije, u paviljonima nekadašnjeg beogradskog sajma.

Nije nimalo nevažno ni to da je reč o mostu koji je, generacijama već, deo poznate i prepoznatljive panorame grada, o mostu koji je utkan u istoriju i sećanje, a sada je na meti vlasti koja, gradeći svoje besmislene solitere za pranje para i širenjem kriminalnog projekta Beograd na vodi, verovatno najvećeg koruptivnog posla na tlu Evrope, sistematski radi na poništavanju sećanja, tradicije, obličja grada, sve više produbljujući socijalne razlike, a u isključivom interesu pojedinaca iz vrha vlasti ili bliskih vlasti.

Odbrana Starog savskog mosta čin je otpora rušilačkoj vlasti od strane građana koji su svesni svoje istorije i svog identieta. Pozivamo zato građane, domaće i međunarodne organizacije na aktivnu odbranu mosta, kao simbola povezivanja svega što je u Beogradu autentično, i što niko nema pravo da nam poruši i oduzme.

inicijatori apela:

Dejan Atanacković (Zajedno – Moramo), Tamara Tripić (Mreža za demokratski dijalog), Vladimir Obradović (Ujedinjeni), Vladimir Pajić (Pokret slobodnih građana), Lola Joksimović (Ne davimo Beograd – Moramo), Branislav Dimitrijević (Ne davimo Beograd – Moramo), Vojislav Ostojić (Pokret slobodnih građana), Miloš Pavlović (Narodna stranka), Ana Gođevac (Stranka slobode i pravde), Đorđe Miketić (Zajedno – Moramo), Milan Borić (Ne davimo Beograd – Moramo), Željko Latas, Milojko Pantić, Rade Radovanović, Srđan Ilić, Sanja Iguman (Ne davimo Beograd – Moramo)

Potpisnici Apela su organizacije / poslaničke grupe Zajedno, Ujedinjenih, Ne davimo Beograd, kao i svi članovi odborničkih grupa koalicije Moramo, Ujedinjenih i Narodne stranke. Potpisivanje je u toku.

Apel za odbranu Starog savskog mosta 2
Foto: Zemunski zgubidani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari