Uprava Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici apeluje na građane da pomognu pacijentima te ustanove kroz doniranje odeće i obuće. Garderoba pacijenata u ovoj ustanovi brzo se cepa zbog učestalog pranja, koje je neophodno, tako da je medicinsko osoblje prinuđeno da donosi polovnu odeću, ali bi i pomoć građana bila izuzetno značajna.


– Svi koji žele da pošalju ili donesu polovnu garderobu, odeću i obuću mogu to da učine u samoj Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici. Mogu i da je pošalju na adresu: Specijalna psihijatrijska bolnica, Gornja Toponica, poštanski broj 18202. Sve informacije mogu se dobiti na telefon 018/601-670 – rekli su u bolnici.

U ovoj ustanovi kažu da su poslednjih godina uslovi lečenja i boravka pacijenata poboljšani, pre svega zbog kvalitetnijih lekova i drugačijeg odnosa prema pacijentima. Ipak, bolnici nedostaje deo nameštaja i opreme ili su oni zastareli, ali joj „hronično“ fali i garderoba za pacijente.

Specijalna psihijatrijska bolnica u Toponici je najveća ustanova ove vrste na Balkanu. U njoj je smešteno oko 800 pacijenata, a neki od hroničnih bolesnika tu borave više od deset godina. Uprkos trudu socijalnih radnika da „ubede rođake da ih posećuju“, neki od pacijenata „potpuno su zaboravljeni“ i od svojih porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari