Apelacioni sud otvara pretres u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije od 6. do 10. marta 2023. 1foto EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu donelo je rešenje da se u postupku koji se vodi zbog ubistva vlasnika dnevnog lista „Dnevni telegraf“ i nedeljnika „Evropljanin“ Slavka Ćuruvije otvori pretres, objavio je portal Cenzolovka.

U rešenju Apelacionog suda se navodi da će pretres biti održan 6, 7, 8, 9. i 10. marta naredne godine.

Apelacioni sud je doneo ovo rešenje na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, navodi Cenzolovka.

Advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić rekao je Radiju Slobodna Evropa da je otvaranje pretresa uobičajeno u drugostepenom postupku.

Na tom pretresu će se izvesti dokazi ili će samo da otvore pretres i da strankama daju mogućnost da kažu šta imaju i nakon toga će da presude. To se radi zato što presuda više ne može da se ukine, već mora da bude konačna, kazao je Ružić i dodao da sud može da potvrdi presudu ili da je preinači.

On navodi da presuda može da se preinači na više načina, između ostalog optuženi mogu biti oslobođeni, osuđeni većom kaznom, a mogu dobiti istu kaznu, ali uz drugačije obrazloženje suda.

Specijalni sud proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je tada naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom je na 30 godina zatvora osuđen nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković za podstrekivanje na teško ubistvo, a na istu kaznu je zbog krivičnog dela teško ubistvo osuđen nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić.

Nekadašnji pripadnici DB Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo.

Apelacioni sud je u septembru 2020. godine ukinuo tu presudu, ukazavši da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici, a dodao je radnje optuženima za koje nisu optuženi.

U ponovljenom postupku Specijalni sud u decembru 2021. donosi presudu kojom su Marković i Radonjić ponovo osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak opet dobili po 20 godina zatvora.

Apelacioni sud od decembra prošle godine razmatra žalbe optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari