Apokaliptični prizori: Pokret za preokret traži hitno saniranje štete na novosadskom keju koji je uništen u julskim olujama 1Foto: Pokret za preokret

Novosadski odbor Pokreta za preokret (PzP) traži hitno saniranje novosadskog keja, u delu od Štranda do Keja žrtava racije, koji je oštećen u prošlogodišnjim olujama.

Kako navode u saopštenju, u ovom delu keja je polomljeno više od 50 odsto drveća koji ni za punih sedam meseci nisu sanirani.

„Pod udarima olujnog vetra i nevremena koje je pogodilo Novi Sad prošle godine visoko drveće na Sunčanom keju je uglavnom uništeno, druga stabla su polomljena ili iskrivljena, a u međuvremenu je visoki vodostaj Dunava prethodnih meseci naneo gomile otpada na taj prostor. Prizori u tom delu grada su apokaliptični, iako bi morali biti najlepši jer je tu Dunav i pogled na Petrovaradinsku tvrđavu“, navode iz PzP.

Dodatno, pitaju gradsku vlast i rukovodstva „Voda Vojvodine“, „Vojvodinašume“ i „Gradskog zelenila“ kada će krenuti da popravljaju načinjenu štetu.

„Pitamo kada će se prionuti da se šteta popravi ili niko nije nadležan, a svako preduzeće uzima novac od građana Novog Sada. Novosadski kej u ovom delu, gde najviše šetaju Novosađani i njihovi gosti, postao je ruglo“, dodaju oni.

Ističu i da je ovaj deo trenutno predstavlja opasnost i po zdravlje jer se ne zna „šta se sve u tom delu priobalja nalazi“.

„Najprometnije i najomiljenije šetalište Novosađana umesto ponosa sada je njima na stid iako oni ne snose odgovornost, već gradsko rukovodstvo. Teško je i zamisliti kakve utiske iz Novog Sada nose turisti kada tamo prođu, a to je nezaobilazna tura za sve koji dođu u Novi Sad“, kažu iz Pokreta za preokret.

Naglašavaju da je potrebna hitna sanacija ovog prostora jer će ista biti dodatno otežana kada „vegetacija na tom prostoru uzme maha“.

„Apelujemo na gradsku SNS vlast i gradonačelnika Milana Đurića da, zajedno sa svojim partijskim kolegama, prione izvršavanju svojih dužnosti, a jedna od njih je da grad bude čist. Dosadašnji stav i nečinjenje gradske vlasti punih sedam meseci govore, ne samo Novosađanima, već i svima onima koji kao gosti i turisti dolaze u naš grad, o neodgovornosti, nesposobnosti i nemaru aktuelne vlasti u brizi i zaštiti zdravlja svojih građana i životne sredine“, navodi se iz PzP.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari