Građom pantera, brzinom geparda, preciznošću strelca, mirnoćom šahiste Kevin Durant poseduje sve neophodne karakteristike koje krase najbolje košarkaše svih vremena. Momak iz Vašingtona i as Oklahome sitija titulom najkorisnijeg igrača i najboljeg strelca regularnog dela NBA lige u potpunosti je obeležio tekuću takmičarsku godinu, zasenivši i velikog Lebrona Džejmsa.


Durant je za sedam sezona u NBA, čak u četiri navrata proglašen za najboljeg strelca lige. Ove sezone prosečno je beležio 32 poena, 7,4 skoka, 5,5 asistencija i 1,3 ukradene lopte. Zbog ovakvih statističkih parametara od mogućih 125, dobio je 119 glasova, ostavivši daleko iza sebe drugoplasiranog Džejmsa.

Za Duranta uglavnom svi imaju reči hvale. Nenad Krstić, srpski centar, svojevremeno je bio njegov saigrač u Oklahomi. U svim razgovorima sa novinarima isticao je neposrednost, darežljivost i skromnost jednog od najboljih košarkaša u istoriji NBA lige. Visinom od 206 centimetara, težinom 109 kilograma, ogromnim rasponom ruku, kao i dužinom nogu poput čaplje, bez većih problema može da pokrije pozicije od plejmejkera do krilnog centra.

Durant ima poseban odnos sa svojom majkom Vandi Prat, koja ga prati gotovo na svim utakmicama. Veliku ljubav manifestuju na mečevima zagrljajima i poljupcima. Kevin je dobar deo govora prilikom dodele MVP nagrade upravo posvetio svojoj mami.

– Mi ne bismo trebali da budemo ovde večeras. Ti si nas naterala da verujemo. Sklonila si nas sa ulice, oblačila nas, hranila… Često si znala da ne jedeš, ali si se uvek potrudila da mi imamo šta da pojedemo. Išla si gladna na spavanje. Žrtvovala si sebe zbog nas. Ti si pravi MVP – izgovorio je Durant, jedva suzdržavajući suze u očima.

O kakvoj je ljudskoj veličini reč govori i činjenica da se istom prilikom zahvalio i svom saigraču i prijatelju Raselu Vestbruku, kao i Lebronu Džejmsu, najvećem rivalu.

– Tebi pripada veliki deo zasluga za ovo Rasele. Ti si MVP kalibar i blagosloven sam što igram s tobom. Džejms je taj koji me tera da pružam sve više i više. Upravo je to uticalo na moj razvitak kao igrača, zdrava konkurencija je ključ – naglasio je lider Oklahome.

Reči Derika Fišera imaju posebnu težinu, s obzirom da je reč o igraču koji je godinama igrao sa Kobijem Brajantom, a zatim je dve sezone nosio dres Oklahome. Ako se zna da je Fišer vodeća figura sindikata igrača u NBA, jasno je da njegove reči imaju izuzetnu snagu.

– Kvaliteti koje čine velike igrače poput Kobija su nemilosrdnost u želji da bude bolji od ostalih. Mislim da je Kevin igrač koji svaku narednu godinu igra bolje od prethodne. Ono što razdvaja Duranta od mnogih drugih igrača je fenomenalna ličnost. On zaista brine o saigračima. Raduje se svakoj njihovoj dobroj partiji i takvog igrača je uživanje imati pored sebe – napravio je Fišer izvesno poređenje između Kobija, koji personifikuje znatnu većinu NBA asova i Duranta, momka koji je po karakteru njihova suprotnost.

Durant je poput Novickog ili Dankana u stanju da potpiše svaki autogram, da se slika sa svakim koji ga zamoli za takvu uslugu, on jednostavno nikada neće odbiti navijača. Njegov odnos prema medijima je gotovo perfektan. Nikada se nije dogodilo da odbije da da izjavu nakon duela, zbog takvog ophođenja 2011. godine dobio je nagradu „Medžik Džonson“, koja se daje igračima koji najbolje sarađuju sa medijima. Durant je u višegodišnjoj vezi sa košarkašicom Monikom Rajt, za koju je svojevremeno rekao da je bolja košarkašica nego što je on košarkaš. Nisu retki momenti kada odmah nakon meča Oklahome Kevin uleti u avion samo da bi posmatrao partije svoje verenice. Da mu nije stalo do glamura, holivudskog sjaja, pokazao je 2010. godine kada je odlučio da potpiše petogodišnji ugovor sa Oklahomom, zahvalivši se pritom Bogu, porodici i prijateljima, odbivši znatno unosnije opcije američkih metropola poput Njujorka i Los Anđelesa.

– Ja sam veoma lojalna osoba. Ljudi kažu da mi se to jednog dana može obiti o glavu, ali mislim da je to moja dobra osobina. Kada mi je uprava ponudila maksimalni ugovor to je dokaz da su i oni verni i iskreni prema meni. Zato sam bez razmišljanja potpisao i nastavio dalje. Ovde gradimo nešto veliko i nisam želeo to da ugrozim. Srećan sam što sam deo organizacije u kojoj se svi drže zajedno – objasnio je Durant razloge produžetka saradnje sa Tanderima.

Svoju veliku humanost demonstrirao je 2013. godine kada je nakon razornih tornada koji su protutnjali Oklahomom, nanevši veliku materijalnu štetu, donirao milion dolara za obnovu kuća.

Vlasnik je nekoliko restorana u Oklahomi. Slobodno vreme provodi igrajući omiljene igrice. Pred svaku utakmicu odlazi u crkvu, a iako se ne vide, tetovaže posvećene veri uradio je na stomaku i leđima. Iako je u 2013. zaradio 35 miliona dolara, što ga je činilo četvrtim najplaćenijim igračem u NBA, izjavio je povodom toga da ga novac ne zanima i da ga potpuno svakodnevne stvari čine srećnim. Durant ima više pristalica od Brajanta i Džejmsa, 2012. njegove stranice na društvenim mrežama imale su više pregleda od pomenute dvojice. Kevinov dres sa brojem 35 četvrti je najprodavaniji u NBA. Često izvodi gafove i imitira saradnike u Oklahomi. Imao je čak i glumačke role u pojedinim dečijim filmovima. Ima dva rođena brata, od kojih se jedan bavi košarkom i sestru.

„Progledao“ kod Bruksa

Veliku zahvalnost za uspon u karijeri Kevin Durant duguje Skotu Bruksu, treneru Oklahome sitija. Nekada omaleni plejmejker Hjustona po dolasku na mesto prvog trenera Tandera 2008. premestio je Duranta sa mesta beka šutera na poziciju niskog krila. Kevin je bukvalno prodisao i na kraju te sezone prosečno je beležio 25,3 poena.

Zašto broj 35?

Kevin Durant se opredelio za broj 35 na dresu u čast Čarlsa Krega, njegovog trenera iz detinjstva, koji je ubijen kada je imao 35 godina.

Bizli i Loson

Kevin Durant rođen je 29.09.1988. u Vašingtonu. Igrajući košarku u srednjoškolskim danima upoznao je Majkla Bizlija i Taja Losona, sa kojima je i danas prijatelj. Bizli je slovio za veliku NBA nadu. Nastupajući za Minesotu pružao je odlične partije, ove sezone igrao je za Majami. Taj Loson je lider Denvera. Durant je godinu dana proveo na koledžu Teksas, gde je njegov dres sa brojem 35 penzionisan, pre nego što je 2007. kao drugi pik izabran od strane Sijetla, koji se 2008. faktički preselio u Oklahomu siti. Sa reprezentacijom SAD osvojio je zlata na OI u Londonu 2012. i SP u Turskoj 2010. Četiri puta nastupio je na Ol-staru i jednom je proglašen za MVP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari