APV: Rezultati jesenje žetve izuzetno loši 1Foto: Matthias Böckel / Pixabay

Na osnovu preliminarnih procena, rezultati poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini za 2022. godinu izuzetno su loši, ocenila je Akcija progresivne Vojvodine.

Kako su naglasili iz te stranke, pšenica je podbacila za 50 odsto, kukuruz i soja od 60 do 90 odsto u odnosu na 2021, istakavši da će „katastrofalni prinosi najviše pogoditi ratare“ i da će se to „negativno odraziti na čitavu privredu i životni standard građana Srbije“.

Iz APV-a ističu da ta situacija nije samo posledica ovogodišnje suše već i „dugogodišnjeg sistematskog urušavanja poljoprivrede od strane režima vladajuće Srpske napredne stranke“, podsećajući da je najpre je uništeno govedarstvo, o čemu svedoči da je od nekadašnjih 447.000 grla u Vojvodini danas je preostalo ispod 250.000, a da je na tom putu i ratarska proizvodnja.

Zbog toga je, kako navode, potrebno višestruko uvećati direktne subvencije po grlu stoke i po hektaru zemljišta do sto hektara u vlasništvu, kao u susednim državama.

„Za ozbiljnije promene nabolje, međutim, neophodna su veća ulaganja u razvoj sela i manjih gradova. Investiranjem u komunalnu infrastrukturu, izgradnju puteva, škola, bolnica moraju se obezbediti pristojni uslovi za život i podizanje dece, jer će se u suprotnom nastaviti migracije u velike gradove, sela će ostati prazna, a ljudi će prestati da se bave poljoprivredom“, zaključuje se u saopštenju Akcije progresivne Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari