ASTRA u 2021. identifikovala 20 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 14 iz Srbije 1Foto: Pixabay/sammisreachers

Tim za podršku žrtvama nevladine organizacije ASTRA prošle godine realizovao je čak 5.304 poziva i 127 terenskih akcija direktne podrške žrtvama trgovine ljudima.

Kako se ukazuje u 61. broju ASTRA E-biltena o najvažnijim aktivnostima koje su u periodu jul-decembar 2021. preduzeli vladini i nevladini akteri u Republici Srbiji u cilju suzbijanja, prevencije i kažnjavanja trgovine ljudima, od svih poziva, u vezi sa trgovinom ljudima ostvareno je 4.311 (81,4 odsto), 488 poziva (devet odsto) bilo je preventivno-edukativne prirode, a 500 poziva (devet odsto) spada u kategoriju ostalo.

ASTRIN tim je tokom prošle godine preliminarno identifikovao 20 žrtava trgovine ljudima (11 žena – od kojih su tri devojčice i devet muškaraca).

Po poreklu, 14 žrtava je iz Srbije, pet iz Vijetnama i jedna sa Filipina.

“Što se tiče vrste eksploatacije kojoj su žrtve bile izloženje, u devet slučajeva je to bila seksualna eksploatacija (četiri od ovih devet slučajeva imaju i primese drugih vidova eksploatacije pa bi se te osobe mogle kategorisati kao žrtve višestruke eksploatacije), osam slučajeva trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije, jedan slučaj prinude na prosjačenje, jedan slučaj prinude na vršenje krivčinih dela, jedan višestruke eksploatacije (prinudni brak i prinudna prošnja)”, navode u ASTRI.

U biltenu se ukazuje da je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima u toku 2021. primio 127 novih prijava i nastavio da radi na još 15 prijava iz prethodne godine.

“Za 122 slučaja pokrenut postupak identifikacije. Formalno je identifikovano 46 žrtava trgovine ljudima. Kao i prethodnih godina, većinu identifikovanih žrtava čine žene, čak 80 odsto, što govori o prisutnosti rodno zasnovanog nasilja. Po nalazima Centra, seksualna eksploatacija je i dalje dominantan vid sa učešćem od 50 odsto”, navodi se u biletenu.

Dodaje se da je na drugom mestu višestruka eksploatacija sa 17 odsto, a na trećem prinuda na prosjačenje sa 10 odsto, kao i da od identifikovanih osoba, 37 odsto čine maloletne osobe, a među njima je 94 odsto devojčica.

“Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su u ovom izveštajnom periodu nadležnim javnim tužilaštvima podneli ukupno 12 krivičnih prijava za krivično delo trgovina ljudima iz člana 388 KZ RS, kojima su obuhvaćena 23 osumnjičena lica i 19 oštećenih, žrtava trgovine ljudima. Prema vrsti eksploatacije, sedam krivičnih prijava je podneto za trgovinu ljudima u cilju seksualne eksploatacije, dok su po dve krivične prijave podnete za prinudno prosjačenje i višestruku eksploataciju kao vidove trgovine ljudima”, navodi se u biletnu ASTRE.

Dodaje se da je jedna krivična prijava podneta pre nego što se dogodila eksploatacija žrtava.

Srbija dobila nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima Usvajanjem novog Zakona o zaštitniku građana na sednici Narodne skupštine, održanoj 3. novembra 2021, Srbija je konačno dobila nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari