Atlas kontracepcije: Srbija po pristupu kontracepciji na sredini evropske liste 1Foto: Pixabay/FranckinJapan

U Evropi su i dalje izražene razlike između istoka i zapada kada su u pitanju pristup kontraceptivnim sredstvima i informisanosti o njima, a Srbija se našla na sredini liste, dok je među zapadnobalkanskim zemljama na drugom mestu.

Atlas kontracepcije koji je objavio Evropski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava prikazuje 46 evropskih zemalja ocenjenih prema pristupu kontraceptivnim sredstvima, pristupu savetovanju i dostpunosti onlajn informacija o kontracepciji.

U poređenju sa evropskim zemljama, u Srbiji zdravstveni sistem manje pokriva nabavku kontraceptivnih sredstava. Takođe ne postoji pristup besplatnoj kontracepciji za mlade do 19 ili do 25 godina, kao ni za druge ranjive grupe kao što su nezaposleni.

U pogledu pristupa savetovanju, Srbija je na sličnom nivou kao ostale zemlje, a urgentna kontraceptivna sredstva i hormonalna kontracepcija su dostpune bez recepta, prenosti EURACTIV.rs.

Informacije o kontracepciji su dostupne samo na sajtovima nevladinog sektora, pri čemu se ti vebsajtovi mogu lako naći na internetu, kao i informacije gde nabaviti kontraceptivna sredstva. Nema međutim dovoljno dostupnih podataka o troškovima kontracepcije, kao ni informacija na manjinskim jezicima.

Srbija je bolje rangirana od svih zemalja Zapadnog Balkana osim Albanije. Bolju ocenu dobila je i od drugih susednih država, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Atlas kontracepcije prikazuje jasnu razliku između istočne i zapadne Evrope.

Najbolje rangirane su zapadnoevropske zemlje, a na vrhu liste su Belgija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zatim slede Luksemburg, Švedska, Estonija, Holandija, Portugal, Nemačka i Island.

Na dnu liste je Poljska, a među 10 najslabije ocenjenih su Rusija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska, Grčka i Slovačka.

„Evropa ima među najvišim stopama dostupnosti kontracepcije i najnižim stopama abortusa na svetu. Ali taj napredak je veoma neujednačen“, izjavio je sekeratar Evropskog foruma za seksualna i reproduktivna prava Neil Data, istakavši da je jaz između istoka i zapada veći nego prošle godine.

„Gotovo sve zemlje zapadne Evrope dobro rade, dok na istoku kontinenta ima još mnogo posla da se uradi“, kazao je Data.

Istraživanje pokazuje sveukupni napredak. Šest zemalja je prošle godine uvelo mere za poboljšanje pristupa kontraceptivnim sredstima, vlade podižu starosnu granicu za besplatnu kontracepciju i uključuju dugotrajnu reverzibilnu kontracepciju u zdravstveni sistem.

Dok je u zapadnoevropskim zemljama bilo niz pozitivnih promena, na istoku Evrope nije bilo napretka, uključujući članice EU Slovačku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku i Poljsku.

Pristup modernim, efikasnim, pristupačnim kontraceptivnim sredstvima i dalje je izazov za mnoge žene u Evropi, ali Data ističe da je „gubitnik i ove godine ostala Poljska“.

Prema rečima Date, Poljska je lošija nego prošle godine, ali ne zato što se situacija u toj zemlji pogoršala, nego zato što je analizirano više stvari i otkriveno da je „Poljska još gora od onoga što su očekivali“.

U 19 evropskih zemalja (41 odsto) kontracepcija je pokrivena nacionalnim zdravstvenim sistema, 13 zemalja (28 odsto) pokriva kontracepciju za mlade do 25 godine ili starije, dok 41 zemlja omogućava savetovanje u okviru nacionalnog zdravstvenog sistema. Vladini vebsajtovi sa informacijama o kontracepciji postoje u 18 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari