Bageri počeli da ruše drveće na Šodrošu - radovi prekinuti nakon što su aktivisti pozvali policiju 1Foto: 021.rs

Mašine kompanije „Milenijum tim“ krenule su danas u rušenje drveća na Kameničkoj adi, na lokaciji na kojoj se planiraju privremene saobraćajnice radi izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Portal 021.rs objavio je prošle nedelje da će se mašine pojaviti 15. decembra na ovom lokalitetu. To se danas i dogodilo.

Aktivisti su oko 15 časova primetili radnike koji su krenuli u rušenje drveća i taj trenutak je snimljen.

Kako javlja reporter 021.rs, još jedno drvo je oštećeno, a aktivisti su pozvali policiju, koja je izašla na teren i napravila zapisnik.

U ovom trenutku je seča zaustavljena i nije poznato šta će se dešavati u narednim danima.

„Videli smo da se dva stabla ruše, onako ad hoc, pogurali su ih bagerima. Stabla su označena crvenim krugovima i pretpostavljamo da će ona ‘pasti’. Nama je dužnost da reagujemo na to, nadamo se da će i institucije reagovati. Jutros smo od radnika tražili da pozovu nadzornika, ali su nam rekli da on nije tu danas. Po zakonu bi ovde morao da bude nadzornik Pokrajinskom zavoda za zaštitu prirode. Ovo je zaštićeno područje i na njemu je seča dozvoljena od 1. avgusta do 1. novembra, ništa posle toga“, navodi aktivista Petar Holik.

Podsetimo, „Koridori Srbije“ su prijavili radove na parcelama na Kameničkoj adi, gde su se nedeljama unazad obavljali razminiranje terena, te u Sremskoj Kamenici, na kojoj se nalazi ograđeni prostor sa oznakama kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja je angažovana na gradnji novog mosta.

Prijava radova važi za period od godinu dana, odnosno do 15. decembra 2023. Ministarstvo je najpre, tokom novembra, odbilo prijave, ali nije poznat razlog zašto je to učinjeno.

Letos su izdate i prijave radova na drugim parcelama koje obuhvataju Ribarsko ostrvo, ali na njima za sada poslovi nisu otpočeli.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari