Balša Božović: Srbija se odrekla evropskog puta 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Balša Božović, predsednik izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, ocenuje za Danas da se Srbija prvi put od 2000. godine javno odrekla evropskog puta.

– Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučica o rezoluciji Evropskog parlamenta da Srbija ne samo da neće uvesti sankcije Rusiji i rešiti odnose sa Kosovom, nego da neće ni da razmatra stav Evropskog parlamenta, režim je definitivno odustao od evropskog puta Srbije. Prvi put nakon 5. oktobra 2000. godine Srbija nedvosmisleno saopštava da menja spoljnopoliticki kurs. Umesto Evropske Unije, dobili smo Putina, Dritana, Dodika i Ramu – ukazuje Božović.

Prema njegovim rečima, dolazi nam mnogo gore od “strašne zime”.

– Živeti na margini Evrope znači život bez vladavine prava, bez demokratije i bez novih i održivih investicija. U susret nam dolaze populizam, fašizacija drustva i policijska država u kojoj će biti sve manje slobodne reči. Ostaje nam da se nadamo da će sada onom delu građanske javnosti i civilnog društva u Srbiji i delu međunarodne zajednice koji su 10 godina bili obazrivi prema režimu Aleksandra Vučića nadajući se da će ispuniti dato obećanje, rešiti pitanje Kosova i uskladiti se sa EU na putu Srbije ka punopravnom članstvu konačno postati jasno da su ispali, u najmanju ruku, naivni – ističe Božović.

Kako kaže, za njih ima samo jednu poruku: Slagao vas je, a za to i vi snosite veliki deo odgovornosti.

– Srbija je ponovo, nakon 2000. godine, na putu radikalne samodestrukcije. Ostaje nam da zavrnemo rukave i dignemo glas protiv izdaje evropske Srbije! – poručuje Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari