Gradsko veće Požarevca je tokom prošle nedelje zasedalo tri puta i odlučivalo o skoro četrdeset tačaka dnevnog reda. Povodom tih zasedanja, predsednik Gradskog veća i gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, na konferenciji za medije ukazao je na neke od nazjačajnijih odluka Veća i preporuka odluka za predstojeće Skupštinsko zasedanje, zakazano za 27. jun.


– Izdvojio bih saglasnost na protokol koji je usaglašen između Koncerna „Bambi – Banat“ i grada Požarevca. Tiče se rešavanja pitanja preuzimanja prostora poznatog kao „Slatka kuća“, zatim, potraživanja grada od 700.000 dinara prema Bambiju, kao i regulisanja pitanja „Bambi parka“, tačnije, vraćanja te parcele gradu tako da potom grad otkupi nepokretnosti na njoj, nakon tržišne procene koju će izvršiti Poreska uprava. I, na kraju, tu je i pitanje regulisanja parcelacije u krugu fabrike „Bambi“, kako bi mogla da se izvrši legalizacija objekta, u čemu će grad takođe imati prihod. Sva ta pitanja biće rešena tim protokolom iz kojeg proizilaze dva sporazuma i jedan ugovor, saopštio je gradonačelnik Milosavljević.

Organizacija predstojećih LJKI i pratećih pitanja od svakodnevnog značaja u danima ove manifestacije takođe su bili tema Gradskog veća: „Želeli smo da što pre preuzmemo aktivnosti oko organizacije LJKI. Dosta toga smo već uradili. Na Veću je bilo reči o radnom vremenu, jer smo prošle godine produžili radno vreme tokom trajanja Igara, što će biti slučaj i ove godine. U intervalu od 27. avgusta do 4. septembra, radno vreme za ugostiteljske objekte biće do 4 sata ujutru, a za ostale detatnosti, trgovinu naročito, do ponoći, najavio je Milosavljević. Inače, tokom LJKI, po tradiciji, u subotu će biti karneval, nakon kojeg sledi koncert grupe „sledbenika“ Bitlsa. U nedelju nas očekuje Dečji karneval i u večernjim satima nastup „Amadeusa“. Ponedeljak će obeležiti karavan, popularni pevači narodne muzike. Idućeg dana sledi defile folklora. U sredu nastupa Dženan Lončarević, u četvrtak Bajaga, a u petak zvezde granda. Tokom subote i nedelje igraju se polufinalna i finalna utakmica.

Članovi Veća su usvojili predlog odluke o ostvarivanju prava na novčanu naknadu porodica u kojima se rode blizanci, trojke ili četvorke u 2011. godini. – Kao što je već poznato, uvećana je naknadu za prvorođeno dete na 40.000 dinara. Želeli smo da doprinesemo pravičnijoj raspodeli sredstava, jer se dešavalo da porodice sa dvojkama, trojkama, četvorkama, dobiju novac samo za prvorođeno dete, za jedno dete – rekao je Milosavljević.

Odlučivano je o dugovanjima prema JKP „VIK“ Požarevac od strane Klenovnika i Starog Kostolca, kao i o urgentnim merama koje se sprovode u gradu o korišćenju vode i kontrolama koje će vršiti i Komunalna policija. – Razmatrani su izveštaji i pitanje Klenovnika i Starog Kostolca, gde imamo problem plaćanja obaveza prema JKP „VIK“. Odlučeno je da se organizuje sastanak sa savetima tih mesnih zajednicama i tako pronađe rešenje. Inače, imali smo nesretan slučaj da je u finansijskom planu VIK- a izražen 21 milion dugovanja PD „TE- KO Kostolac“ i ovom se prilikom izvinjavamo direktoru Draganu Jovanoviću i Privrednom društu, jer ne postoji pravni osnov da se tim dugom optereti PD „TE- KO Kostolac“. JKP „VIK“ će morati da izvrši ispravku u finansijskom planu, a sa savetima mesnih zajednicama ćemo naći rešenje za plaćanje – rekao je Milosavljević

Donet je predlog odluke o građevinskom zemljištu, potom, odluka o utvrđivanju naknade za upotrebu građevinskog zemljišta zbog legalizacije, odluka o merilima za utvrđivanje visine zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini, utvrđen je predlog odluke o korišću postojećih garaža i privremenih montažnih objekata na površinama javne namene, a kojima će početi da se naplaćuje zakup. -Odluka o utvrđivanju zakupa na površinama javne namene za postavljanje privremenih objekata ima za cilj regulaciju visine zakupa za garaže i veće montažne objekte. Što se tiče manjih montažnih objekata, izašli smo u susret preduzetnicima i nevladinom sektoru, time što smo se usaglasili da su cene zakupa utvrđene 2010. godine previsoke i biće korigovane revalorizacijom cena iz 2003. Tako da mislim da će privrednicima koji zakupljuju javne površine to pomoći da lakše prebrode ovaj krizni period, rekao je Milosavljević i dodao: -Doneli smo i predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za blok – Porečka, pre svega zato što zgrada Ekonomske škole ne može da se legalizuje jer je na javnoj površini. To ćemo finansirati novcem koji je ušteđen iz projekta „Eksčejndž 3“, tako da neće biti dodatno opterećenje za grad. Utvrđen je i predlog odluke o kućnom redu u stambenim i stambeno- poslovnim zgradama radi boljeg uređenja odnosa u kolektivnom stanovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari