Banaćani i Kinezi postali braća po gumama 1Foto: Miroslav Pudar

Do pre neki dan Zrenjaninci nisu ni znali da tamo negde, u dalekoj Kini, postoji višemilionski grad Jentaj.

Ali kad im je iz srca Novog Sada, iz Pokrajinske Vlade i Privredne komore Vojvodine javljeno da su gradonačelnici Zrenjanina i Jentaja, Simo Salapura i Dženg Dejen, potpisali sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa dva grada, svima je laknulo.

Sad su Banaćani i Kinezi, preciznije Šandongci, braća – a povezuje ih fabrika guma Linglong, koja se gradi u Zrenjaninu. Što bi rekli, braća po gumama.

– Promaklo mi je ovo bratimstvo, zemljoposednik sam u zrenjaninskom srezu, a nisam ni pitan radujem li se ovome. I u čuvenom francuskom trojstvu „liberte, egalite, fraternite“ me je još kao gimnazijalca, gle, baš u Zrenjaninu, najmanje ushićivalo to o bratstvu. Kao da se u toj reči krila ne samo neka tajna i mutna namera da se preko reči, patetične i dirljive, a koja je možda zaista htela da označi solidarnost, bratovsku brigu, postigne nešto drugo, nego da je bratimstvo zapravo nemoguće, a možda, ko bi ga znao, i nepotrebno“ – komentariše novinar Ljubomir Živkov za Danas i dodaje:

– I sad čujem da se Zrenjanin zbratimio sa kineskim gradom, mnogoljudnijim od Srbije, ala tutnjimo, kaže miš slonu, ispostavilo se da je to baš varoš odakle potiče slavna kompanija, koju je Proviđenje osnovalo i pod imenom „Ling Long“ upisalo u registar privrednih subjekata, da bi fabrika preporodila siroti Banat.

Na pitanje šta kao novinar smatra o tome, kaže da misli ono što je naučio kao dete: sa svojim jedi i pij, i ne spreži.

– Ako smo sad postali svoji, mi i Kinezi iz postojbine investitora, više ne treba da sprežemo, treba da se manemo ortakluka, koji zagađuje više Zrenjanin nego drugu stranu, i da samo gradonačelnik Zrenjanina ide sa svitom u bratski grad kad je tamo slava, neki njihov Spasovdan, a da Kinezi dođu u goste za Drugi oktobar, ili za neki novi praznik Zrenjanina koji meni nije poznat. Dok su Zrenjaninci, koje i ovim putem pozdravljam, stali na stranu obespravljenih proletera iz Vijetnama, vlastela zrenjaninska stala je javno i ponosno na stranu eksploatatora, pretpostavljam da sam i ja kao žitelj Farkaždina zbratimljen sa penzionerima iz tog kineskog sreza, koji bi mi verovatno bili simpatični i sa kojima bih rado odmerio snagu u sjangćiju, pošto sam u našem šahu još kao član Saveza omladine doživeo fijasko – kaže Ljubomir Živkov.

Ako je već sezona bratimljenja, kolega Ljuba kaže da bi se bratimio „sa oblašću iz koje su doputovali vijetnamski gastarbajteri“.

– Ako su svi iz jednog sreza, a ako su u Zrenjanin stigli svako za sebe, iz raznih krajeva Vijetnama, onda bih se u mojoj mesnoj zajednici založio da Farkaždin i država Vijetnam postanu bratske, bratske šta? Bratske naseobine. U Zrenjaninu sam bio na svojim prvim demonstracijama, kao maloletnik sam se usprotivio ratu u toj nezamislivoj zemlji, sad sam kao veoma punoletan opet na strani Vijetnamaca, ovih naših, a protiv investitora iz bratskog grada i protiv moje braće koja padaju ničice pred hvaljenijim nego Isus što je bio investitorima, potonjima na raspolaganje sa upravo bezumnom radošću daju i placeve i novac, stavljaju im na raspolaganje našu sve brojniju sirotinju, pa kako bi se oni sažalili na nekoga ko je tuđa kost – pita Živkov.

Gradonačelnik Zrenjanina, opet, nema dilemu da će „saradnja sa našim prijateljima iz Kine doneti nove mogućnosti i razvojne perspektive Zrenjaninu“. Možda zato što nije u Zrenjaninu sve stalo sa kineskim investicijama završetkom Linglonga. Naprotiv, kreće gradnja auto-puta, pa stanova i kuća za radnike Linglonga kod Ečke, pa nova kineska fabrika tributol-fosfasta.

– Iako se po veličini, broju stanovnika i ekonomskim parametrima ne možemo porediti sa velikim kineskim gradom, uveren sam da Zrenjanin ima šta da ponudi Jentaju u kulturi, sportu, ekonomiji – smatra gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Kineski gradonačelnik potpisivao je sporazum u Kini a zrenjaninski u Novom Sadu, u prostorijama Privredne komore Vojvodine i u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića i ambasadorke Kine u Srbiji, gospođe Čen Bo, koji rade na povezivanju Vojvodine i provincije Šandong.

Na onlajn događaju obe strane su se saglasile da će razvijati saradnju u oblastima industrije, poljoprivrede, trgovine, nauke, turizma, kao i u drugim sferama.

Ni reči o položaju građevinskih radnika u kineskim kompanijama koje grade Linglong i druge kineske investicije.

A to šta ima da ponudi Zrenjanin, kome je od socijalizma ostalo još samo ime, višemilionskom gradu Jentaj iz komunističke Kine koji ima stanovnika ko cela Srbija, može samo da se nagađa.

Do sada je to bilo besplatno poljoprivredno zemljište.

Daleko je Jentaj

Kineski grad Jentaj smešten je u provinciji Šandong, na poluostrvu okruženom Žutim morem i zauzima površinu od 13,7 hiljada kvadratnih kilometara, na kojoj živi 6,9 miliona stanovnika. Udaljen je 650 kilometara od glavnog grada Kine, Pekinga. Pretežno je poljoprivredni grad, poznat po proizvodnji voća, vinogradarstvu, kao i velikoj luci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari