Beograd, Ljubljana, Zagreb – nazivi brodova u Jugoslaviji 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Jugoslavija između dva rata jako je vodila računa o jednakosti naroda, a to može da se vidi i u najmanjim sitnicama – nazivima prvih ratnih brodova koje je pravila.

U Jugoslaviji pre tačno 80 godina spušten je u more prvi ratni brod koji je izgrađen u našem brodogradilištu u Splitu, piše Vreme od 27. marta 1938. godine. Brod je dobio ime “Zagreb”, a već je nekoliko meseci ranije izgrađen i “Beograd”, doduše u francuskom Nantu. Da bi se postigao reciprocitet, već je u tom trenutku započeta izgradnja i broda – “Ljubljana”, koji je trebalo da bude gotov do kraja 1938. godine.

Beograd, Ljubljana, Zagreb – nazivi brodova u Jugoslaviji 2

Jugoslovenski brodovi još su nosili nazive drugih delova zemlje, gradova ili naselja. Tako, jadranska brodogradilišta u Splitu su pravila i “Dubrovnik”, kao i “Dedinje”. Brod koji će nositi njihovo ime trebalo je da dobiju i Sarajevo i Šumadija. Ipak, “Ljubljana”, “Zagreb” i “Beograd” – identični su u svemu, piše u izveštaju novinar Vremena.

List istog dana donosi i reportažu iz Egipta. Novinar Vremena u tekstu pod naslovom “Mir na Sueckom kanalu plaća se suvim zlatom” piše o “izmišljotini koja je mogla da izazove međunarodni zaplet”, misleći na međunarodnu politiku koja se odvijala na ovom području.

Engleska ljubomorno čuva Suecki kanal, taj ključ za vrata kroz koja se ide u bogate kolonije Istoka. Ljudi se sastaju po luksuznim egipatskim klubovima, komentarišu, poturaju lažne vesti da bi videli kako će se na to reagovati… Posle ugovora u Londonu od pre godinu dana kada je Egiptu priznata nezavisnost, Englezi su veliki deo posvetili baš očuvanju kanala. Retko ćete videti engleskog vojnika, ali se oseća taj nevidljivi, magični pogled, koji pazi na sve, koji kontroliše svaku sitnicu”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Jutrošnji lov na besplatne tramvajske putnike”, naslov je koji donosi Pravda 27. marta 1938. godine, koja već danima piše o beogradskim putnicima javnog prevoza koji ne kupuju karte.

Beograd, Ljubljana, Zagreb – nazivi brodova u Jugoslaviji 3

Ovoga puta tu je fotografija saobraćajnog policajca koji je priveo mladiće, koji su se švercovali, ne u tramvaju, nego kačeći se za njega sa spoljne strane!

To su mahom besposleni dečaci, ili šegrti koji na putu do radnje svoga poslodavca stalno praktikuju besplatnu vožnju”, piše Pravda koja još dodaje da na ovaj način mladići olako izlažu svoj život opasnosti samo da bi prošli “bez bileta”.

List još piše o tome “kako se zabavljao Stari Beograd”, odnosno o sezoni balova, koji se održavaju jednom ili dva puta sedmično.

“Bal je više za omladinu, a svira se džez”, stoji u Pravdi. “Dame su u balskim haljinama, sa velikim dekolteom na leđima i dugačkim šlepovima, a gospoda u smokingu i fraku. Stalno pristižu limuzine…”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari