U Beogradu je održana jedna od najvećih prezentacija kineskih borilačkih veština u Evropi. Treće po redu „Wushu igre“ organizovali su Federacija Tradicionalnog Wing Chun Kung Fu-a Srbije sa Požarevackim klubom i majstorima navišeg ranga na Balkanu Dejanom Mikićem i Dušanom Radojkovićem na čelu te sa Društvom prijatelja Kine sa Nikolom Radoševićem i Đenđji Samardžijom na čelu.

Pred punim tribinama, uz prisustvo pisanih i elektronskih medija iz Srbije i Kine, igre je otvorio ambasador NR Kine, gospodin Wei Jinghua koji je igrama prisustvao u društvu kineskog atašea za kulturu i sport gospodina Lju Ljo Hong-a i drugih zvaničnika ambasade NR Kine u Beogradu.

Ambasada NR Kine je svim učesnicima uručila prigodne poklone, dok su treneri klubova dobili posebne poklone u vidu tradicionalne opreme za kaligrafiju, a štampani bilteni podeljeni su ministarstvima Republike Srbije.

Naši sugrađani Majstori Mikić Dejan i Radojković Dušan dobili su statue „Beogradskog pobednika“ kao posebnu zahvalnicu za dugogodišnji rad na širenju i promociji kineskih borilačkih veština, kulture i filozofije.

Na igrama je učestvovalo 14 klubova sa preko 200 članova kao i nekolicina pojedinaca koji su dugogodišnji prijatelji Federacije Tradicionalnog Wing Chun Kung Fu-a Srbije i praktikanti kineskih stilova borenja.

U Požarevačkom demo timu, predvođeni majstorima i trenerima Mikićem i Radojkovićem nastupili su sledeći učenici: Dejan Stanković, Irena Vavić, Snežana Mijatović, Marko Mijatović, Vuk Mirosavljević, Stefan Tomić, Aleksandra Simić, Dimitrije Stanojević, Ilija Ivković, Mihajlo Milovanović, Dušan Radunović, Marija Jović, Miloš Čeprnja, Saša Živković, Dragan Dimitrijević,

Za dva sata koliko je trajala demonstracija, učesnici su pokazali zavidan nivo veštine koji je publiku držao na nogama sve vreme, a čitav program je praćen od strane domaćih i kineskih medija.

U jednom od najatraktivnijih nastupa Požarevljani su prikazali raznolikost stila i svoje vrhunsko umeće i time zadivili kako mnogobrojnu publiku, tako i predstavnike kineske ambasade. U okviru programa prikazane su tehnike na „drvenoj lutki“, borba „leptir mačevima“ protiv „zmajeve motke“ (gde je opet briljirala instruktor iz Požarevcva, Irena Vavić), borba vezanim očima, „slepljene ruke“, napredne borbene tehnike, sparing, samoodbrana od hladnog i vatrenog oružja. Velike simpatije prisutnih je izazvao nastup najmlađih članova kluba Ilije i Mihajla koji su dostojno reprezentovali klub. Najveću pažnju je izazvalo atraktivno izvodjenje tehnika sečenja krastavca na stomaku mačem, lomljenje oštrog kolja grlom, razbijanje crepova u plamenu, razbijanje cigli na glavi i stomaku. Ove tehnike je uspešno izveo požarevački majstor Dušan Radojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari