Ponovni izbor predsednika i vlade na nedeljnim izborima u Makedoniji značajan je za stabilnost i dalji razvoj Makedonije, saopštio je juče Filip Misfelder, spoljnopolitički stručnjak poslaničke grupe vladajućih stranaka – Hrišćansko-demokratske unije (CDU) I Hrišćansko-socijalne unije (CSU).


U njegovom saopštenju se ističe da u Makedoniji „koja je i danas pred velikim političkim i ekonomskim izazovima“, građani sada „mogu u stabilnim prilikama da se nadaju daljem poboljšanju privredne situacije u zemlji“, prenela je Beta. Političar CDU kancelarke Angele Merkel ukazao je da je Makedonija jedna od najsiromašnijih zemalja na Balkanu i da „unutrašnjopolitičke prilike dodatno opterećuje i sukob slovenske većine i albanske manjine“.

On je ocenio da se tokom mandata vlade, ponovo izbrane tokom proteklog vikenda, privredna situacija u Makedoniji „postojano poboljšavala“ i da „razvoj Makedonije pod premijerom Gruevskim ide u pravom pravcu“. Misfelder je takođe ocenio da su se „i premijer Nikola Gruevski I predsednik Đorge Ivanov pokazali kao pouzdani partneri“ i naglasio da CDU/CSU „podržava napore Makedonije u približavanju Evropskoj uniji i nastavak reformi“.

Evropska komisija je juče u Briselu stavila do znanja da je nastala „veoma nesrećna situacija“ za Makedoniju, gde je vladajuća stranka proglasila pobedu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, a opozicija saopštila da zbog izbornih prevara ne priznaje rezultate glasanja.

Peter Stano, predstavnik za štampu evropskog komesara za proširivanje Štefana Filea, saopštio je da Evropska komisija pomno prati razvoj u Makedoniji posle izbora. Kako je naglasio, „u potpunosti smo upoznati sa saopštenjem vođe glavne opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva, koji je izrazio duboko nezadovoljstvo zbog načina na koji su održani izbori i odlučio da ne prizna rezultate tih izbora“.

Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE je posle većine prebrojanih glasova proglasila pobedu i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima. Nikola Gruevski, koji je premijer od 2006, pred četvrtim je mandatom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari