Bernar Arno: Prvi među donatorima 1Foto: EPA/ MARTIN BUREAU/ AFP POOL

„Sebe vidim kao ambasadora francuske kulturne baštine. Ono što mi stvaramo je simbolično i povezano je sa Versajom i Marijom Antoanete“, kazao je svojevremeno Bernar Anro, najbogatiji Francuz i Evropljanin.

Dan nakon stravičnog požara na katedrali Notr Dam u Parizu, koja se smatra srcem i „biserom“ Pariza, najlepšim primerom gotske arhitekture, porodica Arno je „rešila da pokažu svoju solidarnost u vreme nacionalne tragedije“. Francuski industrijski magnat Bernar Arno uplatiće, kako je najavio, 200 miliona evra za obnovu katedrale.

Na Forbsovoj listi za 2019. Arno se nalazi na četvrtom mestu, sa bogatstvom od oko 90 milijardi dolara. Rekordan profit beleže delom zahvaljujući i tome što su povećali prodaju na kineskom tržištu.

Kada je 1981. na vlast u Francuskoj došao Fransoa Miteran, Arno, je otišao u Ameriku, odakle se vratio tri godine kasnije i postao direktor kompanije koja prodaje luksuzne stvarčice, a ubrzo osnovao i današnji konglomerat LVMH – koji prodaje 70 luksuznih brendova (od Luis Vitona, Diora, Fendi, preko Henesi, Dom Perinjon, satove, kozmetiku, nakit….).

Arno je od malih nogu svoju decu iz svog prvog braka uputio u poslove: ćerku Delfin i sina Antoana. Sa sadašnjom suprugom Elen Mersije, sa kojom je u braku od 1991. ima tri sina sa kojima živi u palati na Riv Gošu u centru Pariza. Kažu da Arno s posla svojoj ženi često donosi prototipe tašni i parfema kako bi zatražio njeno „žensko mišljenje“. Iako uživaju u izobilju, deca pohađaju stroge katoličke škole. Spojila ih je muzika pošto je Bernar ljubitelj klasičnih kompozicija, a Elen profesionalna pijanistkinja.

Od mladosti je naklonjeniji političkoj desnici. Venčani je kum Nikole i Sesilije Sarkozi. U izvanrednim su odnosima a uspeo je da Sarkozijevu drugu ženu, bivšu manekenku Karlu Bruni, ljubiteljku brenda Iv Sen Loran „obuče“ u Dior. Kada je socijalista Fransoa Oland zamenio Sarkozija na mesto lidera Francuske, Arno je aplicirao za belgijsko državljanstvo. Ipak, kako su pisali mediji, odustao je od tog pokušaja i objavio da će nastaviti da plaća porez u svojoj domovini.

Vlasnik je francuskog lista Le Parisien a u njegovom posedu je i L’Echo koji su sa simpatijama pisali o protestima Žutih prsluka. Postoje procene da je Arno organizovao Žute prsluke da bi srušio Makrona, koga je, kako mnogi tvrde upravo on i doveo na vlast, i oslabio Rotšilde. Jedan je od prvih investitora u Netfliks.

Arno je rođen je u porodici bogatih industrijalaca. Diplomirao je na pariskom politehničkom fakultetu, kada se pridružio očevom biznisu. Obožava tenis, trudi se da vodi zdrav život. Opisuju ga kao perfekcionistu, prijatelja umetnika, kolekcionar umetnina – u njegovoj dnevnoj sobi vise slike Vorhola i Pikasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari