Bešlin: Oslobađanje građana od straha 1Foto: Danas

Domaćin „Razgovora petkom“, koje dopisništvo za Vojvodinu našeg lista u Novom Sadu organizuje u saradnji sa Vojvođanskim klubom svakog petka od 15 do 18 sati, ovoga puta bio je istoričar dr Milivoj Bešlin.

Na naš najavljen program došli su i Vladislav Radaković – član Predsedništva Saveza antifašista Vojvodine, Stjepan Seder, predsednik Fondacije za zaštitu zavičajnog nasleđa Podunavskih Švaba „Zavičajna kuća“, Olivera Radovanović, koordinatorka Ženske ruralne mreže Vojvodine, pravnik Dragomir Jankov, potpredsednik Vojvođanskog kluba, Obren Markov, analitičar i NVO aktivista, Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV, i nekoliko članova VK Karlo Pošo i Miroslav Tomlekin, kao i drugi čitaoci našeg lista.

Kao najvažnija tema ovoga puta se nametnuo protest u Novom Sadu, jer je prvi protest „1 od 5 miliona“ počinjao neposredno nakon razgovora u našoj redakciji. Većina učesnika u diskusiji je bila saglasna u oceni da Novosađani žele da izraze svoj bunt i neslaganje sa režimom, ali da deo njih ima problem jer ne podržava stavove Saveza za Srbiju, ali podržavaju mlade studente koji su inicirali građanske proteste u Novom Sadu. Istoričar Milivoj Bešlin naglasio je da budućnost i uspeh protesta prevashodno zavisi od jasnog profilisanja političkih subjekata na njegovom čelu i ciljeva protesta. On je naglasio da je najveći pozitivni efekat protesta oslobađanje građana od straha, koji parališe politički život u najvećem delu Srbije.

Dolaskom Bojana Kostreša razgovor se usmerio na Vojvođanski front. Kostreš je bio u prilici da odgovori na pitanja Vladislava Radakovića, dr Branislave Kostić i naših čitalaca. Sudeći po odgovorima, Vojvođanski front nema problem oko ideološkog usklađivanja, ali ima par problema u vezi sa sadašnjim koalicijama i pozicijama budućih članova.

Stjepan Seder je pozvao da jednom prilikom organizujemo posetu etno-kući Podunavskih Švaba u Sremskim Karlovcima, što su prisutni podržali kao veoma lepu ideju, a istakao je i da će veoma rado vredna izdanja Fondacije doneti za potrebe interne biblioteke koju formiramo u dopisništvu. Kao i obično, tokom druženja svi zainteresovani su mogli da kupe kalendar Coraxa za 2019. godinu i Zbornik Vojvođanskog kluba „Vojvodina i Srbija – sto godina posle (1918 – 2018)“. Kao tema za sledeći petak je predloženo da to bude revitalizacija i opstanak „Spensa“.

Velika prilika za dijalog

Olivera Radovanović, koordinatorka Ženske ruralne mreže Vojvodine: „Razgovori petkom, koje organizuju Danas i VK su jako važni, zato što su time stvoreni prostor i prilika za dijalog, koje do sada nismo imali. Za razliku od raznih tribina, ovaj model razgovora omogućava ljudima da razmene mišljenja, čuju različite stavove i na osnovu takve razmene formiraju, ili koriguju svoje stavove. To je put do dogovora. Kulturan, smiren dijalog između ljudi koji misle različito, ali im je zajednički cilj da se dogovore oko najvažnijih pitanja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari