U prisustvu predstavnika nevladinih organizacija, lokalne samouprave, prosvetnih radnika i povratnika, u Sjenici je predstavljen projekat Decareadmisije, koji od novembra realizuje Udruženje povratnika Reintegracija, sa sedištem u Novom Pazaru.

Cilj ovog projekta je da se deca povratnika oslobode plaćanja takse za nostrifikaciju školskih dokumenata i da se, njihovi evidentni i brojni problemi, počnu institucionalno rešavati. Okrugli sto u Sjenici, kao svojevrstan oblik javnog zagovaranja, koji uključuje relevantne institucije i organizacije za rešavanje problema povratnika, organizovan je u saradnji sa sjeničkim Udruženjem za pomoćdeci i osobama ometenim u razvoju, koje je uključeno u projekat za smanjenje siromaštva. Oba projekta podržava Misija OEBS u Srbiji, kao i lokalna samouprava Sjenice, koja najavljuje početak bolje saradnje između vladinog i nevladinog sektora.

– Lokalna samouprava će podržati sve korisne projekte, kao i nastojanja Udruženja povratnika Reintegracija, u ostvarivanju prava na besplatnu nostrifikaciju dokumenata za decu povratnika. Od kako smo mi došli na vlast uspostavili smo mnogo bolju saradnju sa nevladinim sektorom, koja do sada apsolutno nije ni postojala u našoj opštini, i nastojaćemo da tu saradnju nastavimo i u budućem periodu, rekao je u izjavi za medije, pomoćnik predsednika opštine Sjenica Rijad Hodžić. On je tom pozvao građane, nevladine organizacije i privrednike da prisustvuju Osnivačkoj Skupštini partnera na izradi Strategije održivog razvoja, i doprinesu utvrđivanju prioriteta za razvoj opštine Sjenica.

Prema istraživanjima Udruženja povratnika Reintegracija, u Sandžaku svako dete povratnik, zbog teškoća u prilagođavanju i proceduralnih problema, gubi i po dve školske godine. Samo deset odsto takve dece dobija pomoćškole i drugih institucija prilikom upisa u školu, a svako četvrto dete, ne nastavlja školovanje. Pozivajući se na Konvenciju o pravima deteta, Deklaraciju o ljudskim pravima, Ustav Republike Srbije, kao i obaveze država potpisnica readmisije, novopazarsko Udruženje povratnika konstantno podseća da dete ima pravo na obrazovanje.

– Mi smo organizacija koja većduže vreme radi na rešavanju svih osetljivih pitanja naših povratnika. Pored konkretne pomoći povratnicima, javnim zagovaranjem i lobiranjem mi nastojimo da institucionalizujemo problem njihove dece, kojoj treba obezbediti sve potrebne uslove i olakšati period prilagođavanja prilikom uključenja u redovni školski sistem u našoj zemlji. Mi očekujemo da će to dati rezultate i da će se Strategija za reintegraciju povratnika ubrzo naći na dnevnom redu Vlade Srbije, rekao je koordinator Udruženja povratnika Reintegracija Kadrija Mehmedović. On je najavio da će u Sjenici, kao opštini sa najvećim brojem povratnika u odnosu na broj stanovnika, od 1. marta ponovo biti otvorena kancelarija, gde će povratnici moći da dobiju konkretnu i stručnu pomoću rešavanju njihovih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari