Prva besplatna oplodnja u leskovačkoj Specijalnoj bolnici za vantelesnu oplodnju biće obavljena u martu naredne godine, uz finansijsku podršku lokalnih vlasti.

– Počev od marta svakog meseca obavljaćemo besplatnu oplodnju kod tri bračna para koji žive na teritoriji Leskovca, o čemu će odlučivati posebna komisija lokalne samouprave – najavljuje za Danas dr Nebojša Marković, rukovodilac za vantelesnu oplodnju u Specijalnoj bolnici.

Od 29. aprila, kada je bolnica počela s radom, do danas za lečenje steriliteta prijavilo se više od 500 bračnih parova iz Srbije, ali i inostranstva. Sa njih stotinak većsu obavljeni razgovori. Posebno veliko interesovanje iskazali su parovi s juga Srbije, iz Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Grčke, Nemačke, Austrije i Republike Srpske.

Kompletna oprema Specijalne bolnice vredna je oko 30 miliona dinara, nabavljenih iz NIP-a i Fonda za razvoj. Laboratorija je opremljena kao i na Institutu „Princ Filip“ u Valensiji, gde je profesor Miodrag Stojkovićvećgodinama angažovan. U sali za preglede instaliran je najsavremeniji ultrazvuk, a bolnica ima i specijalne kontejnere koji će lekarima omogućiti da se embrioni, jajne ćelije i spermatozoidi čuvaju zamrznuti do pet godina.

Po rečima dr Stojkovića, niko nema „magičnu formulu“ da izađe u susret svakome ko želi da ima potomstvo, ali će, kako kaže, svima maksimalno pomoći da ostvare svoj san.

Cena usluge u Specijalnoj bolnici je 1.500-2.000 evra, ali najsiromašniji parovi iz Leskovca neće izdvajati ni dinar.

– Kada sam minule godine, u jesen, došao iz Valensije u Leskovac bio sam potpuno razočaran i čak jednog trenutka razmišljao da odustanem od ovog posla. Na krovu klinike video sam jato svraka, ali sam sada više nego siguran da će ovde dolaziti rode – rekao je dr Stojković, koji je proglašen i za počasnog građanina rodnog Leskovca.

Bez podrške Fonda zdravstva

Iz Nacionalnog investicionog plana za opremanje ove bolnice izdvojeno je deset miliona dinara, a 22 miliona je kreditirao državni Fond za razvoj. Iako je Specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju jedina takve vrste od Beograda do Skoplja, Fond za zdravstveno osiguranje još nije pomogao. Kako objašnjava dr Nebojša Marković, problem je nastao zbog dokumentacije. „Uslov Fonda, odnosno Ministarstva zdravlja, bio je da ustanova poseduje odgovarajuću kvalitetnu tehnologiju i stručni kadar. Mi, naravno, posedujemo i jedno i drugo. Mislim da je došlo do malog nesporazuma, koji će se rešiti“, kaže dr Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari