Uz najviše državne počasti u kripti Crkve svetog Đorđa na Oplencu – Zadužbini kralja Petra Prvog, u subotu su sahranjeni knez Pavle Karađorđević, knjeginja Olga i knežević Nikola. Državne vlasti, SPC i porodica Karađorđević slažu se da je povratkom kneza Pavla u Srbiju posle 71 godine izgnanstva „ispravljena istorijska nepravda“. Iako su predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, koji se nalaze na čelu državnog Odbora za povratak posmrtnih ostataka Karađorđevića, najavili da bi skoro u Srbiju trebalo da se „vrati“ i kralj Petar Drugi, za sada nema ni naznaka kada bi to moglo da bude.

– Ne postoje rokovi, jer ne zavisi sve samo od nas, nego i od odobravanja stranih država, od čega će najviše zavisiti redosled sahrana. Poslaćemo odgovarajuća pisma preko naših diplomatskih predstavništava svim zemljama gde su sahranjeni Karađorđevići, da bi do njihovog prenosa u Srbiju došlo što pre, kaže za Danas profesor Oliver Antić, član Odbora za povratak posmrtnih ostataka Karađorđevića, pravni savetnik predsednika Srbije i zastupnik porodice kneza Pavla u procesu kneževe rehabilitacije.

Antić ističe da ispunjenje zahteva starešine Kraljevskog doma princa Aleksandra da se svi Karađorđevići zajedno sahrane na Oplencu „faktički nemoguć“, upravo zato što počivaju u više država. To je razlog i što, prema Antićevim najavama, najverovatnije istovremeno neće moći da se u Srbiju prenesu i sahrane ni posmrtni ostaci članova porodice kralja Aleksandra Prvog, kralja Petra drugog, kraljica Marije i Aleksandre, kraljevića Andreja.

Iz Kraljevskog dvora ranije je saopšteno da je britanska kraljica Elizabeta Druga već dala saglasnost da se kraljica Marija „prenese“ iz Vinzora u Srbiju, uz uslov da bude sahranjena kako to njen položaj i titula zahtevaju. Kralj Petar Drugi sahranjen je na pravoslavnom groblju u Libertvilu (SAD), njegova supruga kraljica Aleksandra u Atini, a kraljević Andrej u Kaliforniji (SAD).

– Povratak Karađorđevića zavisi od mnogih okolnosti, a one su upućivale na ovaj redosled i niko se tu nije ljutio. I princ Aleksandar bio je veoma zadovoljan, komentariše Antić primedbe većine monarhista da je trebalo najpre da se vrate kralj i kraljice.

Antić potvrđuje da je uoči sahrane kneza Pavla bilo problema sa grobnim mestom za kneževića Nikolu, zbog čega se Ivica Dačić javno zahvalio princu Aleksandru na razumevanju. Pravilnikom UO Zadužbine kralja Petra Prvog, koji radi u skladu s kraljevim testamentom, određeno da se potomci kneza Pavla sahrane u porti ili Crkve svetog Đorđa ili Karađorđeve crkve. Profesor Antić kaže da su svi problemi rešeni uz saglasnost princa Aleksandra i UO Zadužbine i negira priče da su državne vlasti na njih izvršile pritisak da će za kneževića Nikolu nađe mesto kraj roditelja.

– Knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola decenijama su ležali zajedno u Lozani. Na šta bi ličilo da ih sada, kada su najzad došli u otadžbinu, mi razdvajamo, naglašava Oliver Antić.

Nikolić poštuje tradiciju

– Predsednik Nikolić nije monarhista, ali izuzetno poštuje tradiciju i ne deli one koji su bili na čelu Srbije i Jugoslavije po partijskim i monarhističkim elementima, nego smatra da je to deo naše istorije, koja se mora poštovati. Ova vlada isključivo se rukovodi vladavinom prava i mi idemo, korak po korak ka ujedinjenju naroda, koji je je decenijama bio raspolućen. To je cilj politike predsednika Nikolića, što su shvatili svi Karađorđevići i srpski narod. S druge strane, pružili smo sliku svetu da smo civilizovana sredina, ističe Oliver Antić. Na pitanje Danasa da li će vlast u Srbiji uskori doneti zakon o dinastiji Karađorđević, kao što su Crnogorci pre nekoliko godina zakonski definisali status dinastije Petrović, Antić kaže da će to pitanje tek razmatrati, jer postoje argumenti i „za“ i „protiv“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari