Nastava u školama mogla bi da bude potpuno obustavljena samo u ponedeljak, 22. decembra, kada se planira i održavanje velikog protestnog skupa u Beogradu, saznaje nezvanično Danas. To je zasad najizvesniji scenario radikalizacije štrajka prosvetnih radnika, o kojem bi danas trebalo da se izjasni Štrajkački odbor sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika. Među sindikatima nema jedinstvenog stava o najefikasnijem načinu pritiska na Vladu Srbije, ali su složni da će odluka o eventualnoj radikalizaciji biti „zajednička“.

– Na današnjoj konferenciji za novinare saopštićemo odluku Štrajkačkog odbora. Unija sindikata prosvetnih radnika je tokom vikenda održala sednicu Glavnog odbora, gde je dogovoreno da u decembru nastava bude potpuno obustavljena na jedan dan i da se održi protest u Beogradu. Ne znam da li će to biti istog dana ili u dva dana. Postoje i predlozi da se ne zaključe ocene ili ne podele đačke knjižice, kao i da ne započnemo drugo polugodište. Još nismo doneli konačnu odluku, jer se stvari menjaju od danas do sutra – kaže za Danas Dragan Matijević, predsednik Unije.

On dodaje da na jučerašnjim pregovorima sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem nije postignut napredak. Na pitanje dokle su sindikati spremni da čekaju ponudu vlade, Matijević odgovara da se „iz dana u dan povećava broj škola u štrajku“, što je pokazatelj da su na „pravom putu“. Dodaje i da je ministar Verbić juče bio korektan tokom razgovora, ali da je bilo koja odluka o parama u rukama ministra finansija Dušana Vujovića.

Upravo njega su sindikati obrazovanja juče čekali da se priključi radu komisije za poseban kolektivni ugovor, ali su obavešteni da je van zemlje. Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže da su sindikati zamolili ministra prosvete da posreduje kako bi se Vujović uključio u pregovore o spornim članovima kolektivnog ugovora.

– Mi samo tražimo da vlada ispoštuje ono što nam je obećala i odmah možemo da potpišemo sporazum o prekidu štrajka. Oročavanje uvođenja platnih razreda u javni sektor je naš ključni zahtev, sve ostalo su prelazna rešenja. Problem je što niko sem obrazovanja nema interes da se uvedu jedinstveni platni razredi – kaže Brajković.

Štrajk prosvetnih radnika ušao je u četvrtu nedelju. Pregovori su dosad vođeni na dva fronta – oko usaglašavanja posebnog kolektivnog ugovora za narednu godinu i izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prosvetari su bili da dobrom putu da zamrznu štrajk kada im je ministar finansija navodno obećao da će preko kolektivnog ugovora dobiti povišicu, što je trebalo da ublaži smanjenje plata od 10 odsto, iz koga prosveta nije izuzeta. Od toga u međuvremenu nije bilo ništa, pa su se sindikati sada našli u situaciji da žele da prekinu štrajk, ali ne znaju kako.

Iako je u štrajku značajan broj škola (oko 1.100 po podacima sindikata, a 700 prema tvrdnji Ministarstva prosvete), čini se da prosvetnu vlast to mnogo „ne boli“, jer se nastava održava sa skraćenim časovima na 30 minuta. Naši izvor iz jednog od prosvetnih sindikata podseća na slučajeve da su u nekim školama časovi bili skraćeni i nekoliko godina, a da regularnost školske godine nije bila dovedena u pitanje. Pojedini sindikalci su skeptični prema opciji da se štrajk radikalizuje nezaključivanjem ocena, jer tvrde to mogu da urade direktori škola izvođenjem aritmetičke sredine.

Rešenje u rukama Kori Udovički

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda, ističe da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički „ključni čovek koji ima rešenje za prekid štrajka“.

– Ona je glavni partner u pregovorima, jer je zadužena za izradu zakona o platnim razredima. U interesu đaka, roditelja i nastavnika je da se štrajk okonča. Međutim, prema tome kako se vlada ponaša, očigledno je da nikoga ne zanimaju prosvetni radnici i da je obrazovanje zadnja rupa na svirali – smatra Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari