Biciklističke staze u Zrenjaninu u lošem stanju 1biciklistička staza zrenjanin

Zrenjaninsko preduzeće “Eko gradnja” izabrano je na javnom tenderu za poslove obnove trotoara i sanaciju biciklističkih staza na teritoriji grada. Za taj posao grad je u buždetu opredelio 52 miliona dinara.

Zrenjanin je grad koji se vrlo često hvali da na njegovoj teritoriji postoji 12,5 kilometara biciklističkih staza. Dužina je u redu, kažu biciklisti rekreativci, ali kvalitet je nešto sasvim drugo.

– Staze u gradu su u vrlo lošem stanju, tamo gde ih ima. Kad krenem u ozbiljniji vožnju, jedva čekam da izađem iz grada. Mada, na stazama oko grada, bicikliste očekuju drugi izazovi. Prošle godine sam se povredila na stazi prema Kleku. Pored su njive, neko je navodnjavao i voda i blato su bili na stazi. Vukla sam povredu pola godine. Da ne govorim da se na stazu baca svašta, pucaju gume kao od šale. Vozim po Sloveniji, na stotine kilometara, a probušim gumu na stazi prema Aradcu. Zato nikada u vožnju ne krećem sama – kaže Jelena Nikolić, koja vozi bicikl rekreativno, a svakog vikenda, kada vreme dozvoli, pređe i do 50 kilometara.

Problem je i što u velikom broju ulica u gradu biciklističke staze ne postoje. Biciklisti rekreativci kažu da jedan broj vozača nije senzibilisan na bicikliste, pa gledaju da voze ulicama gde nema previše automobila, a najrađe se odlučuju za ture van grada.

Koliko je novca od predviđenih 52 miliona dinara namenjeno sanaciji biciklističkih staza i sanacija kojih deonica je planirana, nismo uspeli da saznamo.

Sudeći po radovima koji se ovih dana odvijaju u gradu, izgradnja potpuno novog trotoara u naselju Putnikovu i popločavanje trotoara u Bulevaru Veljka Vlahovića behatonom, ozbiljnije sanacije biciklističkih staza ni ove godine neće biti.

Zanimljivo je da je pred prošle lokalne izbore u Zrenjaninu osnovana komisija za biciklizam i biciklističku infrastrukturu.

Komisija je tada najavila da joj je cilj da se bicklističke staze mapiraju, postojeće saniraju, a nove projektuju. Te 2019. godine rečeno je da su gotovi projekti za izgradnju staze ka Mužlji, odnosno staze od Lazareva do Zlatice. Projekti možda jesu bili gotovi, ali od izgradnje staza do danas ništa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari