Prvi put posle više od dvadeset godina i pet izbornih utakmica Njujork je za gradonačelnika dobio demokratu, budući da je Bil de Blazio na izborima osvojio 73 odsto glasova i ubedljivo pobedio republikanca Džozefa Lotu, kome je poverenje poklonilo 24 odsto birača.

De Blazio će dužnost preuzeti 1. januara od Majkla Blumberga, koji nakon 12 godina na funkciji njujorškog gradonačelnika više nije imao pravo da se kandiduje.

Okosnicu De Blazijeve predizborne kampanje činila je „priča o dva grada“, odnosno podela na bogate i siromašne, te borba protiv ekonomske nejednakosti. On je predlagao da se povećaju porezi za bogate Njujorčane da bi mogla da se obezbede obdaništa za svu decu i zalagao se za smanjenje cena stanovanja. „Pobediti nejednakosti nije lako, nikada nije bilo lako. Problemi neće biti rešeni za jedan dan, ali neću prestati da se borim“, rekao je De Blazio u utorak uveče i naglasio da je izborni rezultat pokazao da je najveći grad SAD izabrao „progresivnu putanju“. Pošto je obećao da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, sada je pred izazovom da smanji stopu kriminala i postigne dugo očekivani sporazum o platama s radničkim sindikatima.

De Blazio, koji ima rasno mešovitu porodicu, pažnju birača verovatno je privukao i svojim zahtevom da se preispita propis kojim se dozvoljava policijski pretres svih građana koji deluju sumnjivo jer se, kako je naveo, na taj način diksriminišu Afroamerikanci i Hispanoamerikanci.

„On je prvi kandidat za gradonačelnika posle dužeg vremena koji me je nadahnuo. Nadahnut sam zbog njegove pomoći da se grad ujedini i da se uhvati u koštac sa siromaštvom“, rekao je jedan 66-godišnji advokat na izbornom mestu u Bruklinu, prenele su strane agencije.

Kandidat republikanaca Džo Lota je priznao poraz i izjavio da je izborna utakmica bila dobra borba. On je bio na čelu Uprave za javni prevoz za vreme mandata Blumberga, a radio je i u administraciji bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudolfa Đulijanija.

Osim za gradonačelnika Njujorka, u utorak je održana i izborna utakmica za guvernere Virdžinije i Nju Džersija, koja, kako ocenjuje AP, prenosi Beta, ima naročitu težinu jer će analizom izbornih rezultata biti ustanovljeno raspoloženje Amerikanaca uoči opštih izbora sledeće godine.

Na prvim velikim izborima od reizbora predsednika SAD Baraka Obame 2012, demokrate su pobedile u Virdžiniji, gde je njihov kandidat Teri Mekolif tesno porazio republikanca Kena Kučinelija, osvojivši 47 odsto glasova naspram 45. U Nju Džersiju je, međutim, ponovo izabran republikanac Kris Kristi.

Iako je Virdžinija dugo bila uporište republikanaca, analitičari ukazuju da su tamošnji birači u poslednjih nekoliko godina promenili stranačku opredeljenost, na šta ukazuje i činjenica da je i Obama u ovoj državi zabeležio trijumf na poslednje dve predsedničke utakmice.

Kris Kristi je u žižu pažnje javnosti dospeo zahvaljujući svom angažmanu kada je uragan Sendi prošle godine udario severoistočnu obalu SAD. Zbog njegove popularnosti u Nju Džersiju, koji slovi za demokratski orijentisanu državu, Kristi se među analitičkim krugovima ocenjuje kao pretendent za pobednika na republikanskim predsedničkim nominacijama 2016.

Izbori u ciframa

*Za gradonačelnika Njujorka

Bil de Blazio (demokrata) 73 %

Džozef Lota (republikanac): 24%

*Za guvernera Nju Džersija

Kris Kristi (republikanac): 60,5%

Barbara Buono (demokrata) 38%

*Za guvernera Virdžinije

Teri Mekolif (demokrata):47 %

Ken Kučineli (republikanac): 45%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari