Birodi zatražio od REM-a da uskladi kriterijume monitoringa sa OEBS-om 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Biro za društvena istraživanja (Birodi) zatražio je danas od republičkog Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da uspostavi monitoring prema kriterijumima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a dosadašnji monitoring tog tela ocenili kao „karikaturu“.

Kako su iz Birodija naveli u saopštenju, da je pođednako kao i instrumenti kojima se vrši analiza sadržaja izveštavanja pružalaca medijskih usluga, važna i metodologija te posmatranja tog izveštavanja, odnosno njihov uticaj na informisanje birača o izbornom procesu i programima stranaka.

Birodi navodi da je u svojoj metodologiji REM citirao OEBS-ov priručnik za monitoringu, u kome piše da se pri izradi uzorka monitorisanih medija moraju uzeti u obzir: vlasništvo nad medijima, geografski opseg medija, veličina publike/čitanost medija, sati emitovanja ili učestalost objavljivanja medijskog programa, ciljana publika medija, kao i broj medija koji posebno ciljaju na etničke/jezičke manjine.

„Iz priloženog uzorka je očito da se REM pri sastavljaju ‘uzorka’ nije rukovodio navedenim kriterijumima, već da je uzorak trebao da ispuni jedni svrhu, a to je da pod monitoring stavi medije sa nacionalnim pokrivanjem i medije koje je vlast prepozanala kao ‘opozicione'“, navodi se u saopštenju.

Ocenili su i da su deo uzorka morali da budu svi kablovski emiteri koji imaju informatino politički program, ne samo televizije N1 i Nova S, kao i da se argument da REM nema resurse da prati više pružalaca medijskih usluga „ne sme smatrati relevantnim“.

„Znajući još od sredine 2020. godine da će u Srbiji 2022. godine biti održani repubički, predsednički i gradski izbori, REM je morao da u svom budžetu, shodno odgovarajućem uzorku, da planira odgovorajuća (dodatna) sredstva za realizaciju monitoringa u skladu sa metodologijom koja je u skladu sa OEBS dokumentom koji je citirao“, ocenili su oni.

Iz Birodija su naveli da od 2016. godine monitorišu N1 kao televiziju koja je partner globalne medijske kuće CNN, sa ciljem poređenja izveštavanja domaćih i te televizije.

Oni su pozvali REM i Privremeno telo za praćenje medija da „prekinu sa izradom i saopštavanjem monitoringa medija koji to nije“.

„Ovako sprovođenje monitoringa medija od strane REM-a je dodatan razlog da se tek raspisani izbori smataju neregularnim“, ocenili su iz Birodija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari