Biševac: Nikad veći nivoi reka, nikad manja šteta 1Foto: N. Kočović

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izjavio je da su nivoi reka tokom poplava u januaru bili “na maksimumu”, ali da je zahvaljujući ulaganju prethodnih godina i preventivnim merama materijalna šteta nikad manja.

On je, govoreći o postupanju lokalne samouprave i nadležnih službi pre, tokom i nakon poplava u kojima su dvojica muškaraca izgubila živote, rekao da je to “nenadoknadiv gubitak za njihove porodice i grad”.

“Što se tiče materijalne štete, imali smo oštećena dva stambena, tri poslovna i sedam pomoćnih objekata. U poplavama u novembru nije bilo poplavljenih objekata, a 2016, kada se izlila samo Jošanica, imali smo 171 stambeni i 13 poslovnih objekata poplavljenih. Sada su sve tri reke bile na maksimumu i sve što je urađeno u međuvremenu dovelo je do manje materijalne štete”, kazao je Biševac.

Dodao je da je tokom prethodnih godina ukorićeno nekoliko kilometara Raške i Deževske, da je izgrađeno 13 antierozivnih brana, kao i da Grad procentualno izdvaja najviše novca iz budžeta za čišćenja korita i brana.

Predstavnici opozicione Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka kritikovali su izveštaj, tvrdeći da lokalna samouprava, javna preduzeća i državne službe nisu položile ispit.

Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka poručio da u izveštaju nema konkretnih informacija o preduzetim preventivnim merama pre poplava, nakon što je Republički hidrometeorološki zavod upozorio da će biti obilnih padavina.

“Predlažemo da Skupština konstatuje da Štab za vanredne situacije i nadležne službe nisu preduzele preventivne mere i da je stradanje građana Novog Pazara posledica njihovog neodgovornog odnosa. Da Skupština traži od najodgovornijih da podnesu ostavke, a tužilaštvo da ispita da li zbog nepostupanja postoji krivična odgovornost”, poručio je Ahmedin Škrijelj iz SDA Sandžaka.

Na dnevnom redu sednice lokalnog parlamenta su i zahtev “Gradske čistoće” da poskupi usluga odnošenja smeća za 10 odsto, kao i davanje pod zakup četiri apoteke Apotekarske ustanove Novi Pazar kompanije “Dr. Max”, a po sprovedenom postupku prikupljanja pismenih ponuda.

Odbornici će razmatrati i planove i programe javnih preduzeća i ustanova za 2023. godinu, kao i odluku o imenovanju Gradimira Nedeljkovića za direktora JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Za Gradsku pravobraniteljku predložena je Sabina Totić, koja je i sad na čelu tog organa lokalne samouprave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari