Bitku sa koronom do kraja septembra izgubilo 30 Kragujevčana 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Na području Šumadije, odnosno u Šumadijskom okrugu koji, pored grada Kragujevca, obuhvata još šest šumadijskih opština (Aranđelovac, Topola, Rača, Knić, Batočina i Lapovo) od početka epidemije kovida 19, u martu, do kraja septembra, od posledica zaraze korona virusom, preminula su 42 žitelja te regije.

Ovo je danas saopštio danas direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu dr Dragan Vasiljević, na osnovu prijava i potvrda o smrti koje su zvanično dostavljene Službi za epidemiologiju kragujevačkog Instituta.

Najviše umrlih od posledica zaraze visrusom korona registrovano je u Kragujevcu, gde je, od marta do kraja septembra, od kovida 19 preminulo 30 stanovnika tog grada.

U Aranđelovcu je, u rečenom periodu, zabeleženo šest smrtnih slučajeva, Batočini tri, dok je u Topoli, Rači i Kniću, preminula po jedna osoba od posledica koronavirusa. U Lapovu nije registrovan nijedan smrtni slučaj.

Šumadijska javnost do danas nije imala informacije o broju preminulih Šumadinaca od kovida 19.

Nije ih imala zbog toga što menadžment kragujevačkog Kliničkog centra ne saopštava informacije te vrste, dok podatke o broju hospitalizovanih u toj zdravstvenoj ustanovi, kojoj gravitira čak blizu dva miliona pacijenata iz centralne, zapadane i jugozapadne Srbije, te severa Kosova, uglavnom daje medijima pod kontrolom Srpske napredne stranke. Većina kragujevačkih novinara se, zbog ovakvog odnosa poslovodstva Kliničkog centra u Kragujevcu prema javnosti i medijima, svojevremeno obraćala i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Dragan Vasiljević najavio je da će ta ustanova da obradi podatke  o broju preminulih od kovida 19 i za period posle 1. oktobra, te da će o tome da obavesti javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari