Bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu negirao krivicu za zaražavanje korisnika korona virusom 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Bivši direktor niškog Gerontološkog centra Milan Stevanović negirao je danas, na početku glavnog pretresa pred Višim sudom u Nišu, krivicu po tužbi koja ga tereti da nije preduzeo mere za zaštitu korisnika te ustanove od korona virusa, što je za posledicu imalo zarazu 195 osoba od kojih je 51 preminula.

Odgovarajući na navode optužnice za teško delo protiv zdravlja ljudi, Stevanović je pred sudskim većem izjavio da je „učinio sve da spreči da korona virus uđe u ustanovu“, navodeći da je Gerontološki centar još početkom 2020. godine obezbedio zaštitna sredstva za korisnike i osoblje, skafandere, rukavice, maske i kaljače.

„Postupajući po instrukcijama resornog ministarstva pojačali smo higijenske mere obavljajući svakodnevnu dezinfekciju doma. Osim zaštitne opreme, obezbedili smo dovoljne količine hrane, vitamine i lekove, pa i pulsne oksimetre“, izjavio je Stevanović.

Kako je kazao, nakon pojave korona virusa u Srbiji pokušao je da stupi u kontakt sa stručnjacima radi formiranja izolacione zone, ali mu je tadašnji šef Gradskog kriznog štaba Žarko Ranković rekao da oni nisu nadležni za Gerontološki centar.

Stevanović je rekao da je uz stručnu pomoć epidemiologa Aleksandra Rankovića i infektologa Gorana Mitrovića napravljen plan i raspored kreveta, da bi bio formiran prostor za izolaciju obolelih.

Komentarišući navode optužnice koji ga terete da je zanemario instrukciju resornog ministarstva o zabrani ulaska u Gerontološki centar svima izvan sistema socijalne zaštite, Stevanović je kazao da je izuzetak napravio samo u jednom slučaju i to iz ljudskih razloga.

„Toga smo se držali osim u slučaju Violete Gavrilović kojoj sam dozvolio da obidje oca koji je bio na umoru, ali uz sve mere zaštite“, istakao je Stevanović.

On je kazao da nije znao niti dozvolio posete troje ljudi, medju kojima je i lekar za koga sa kasnije ispostavilo da je bio inficiran korona virusom.

Stevanović je negirao i da je sazvao sednicu Upravnog odbora 27. marta, što je doprinelo širenju korona virusa, već je to po njegovim rečima učinio predsednik UO Aleksandar Savić.

Odgovarajući na navode tužilaštva da nije preduzeto adekvatno lečenje obolelih od kovida-19 ni nakon što su ispoljili simptome te bolesti, Stevanović je kazao da on nije lekar te da je imao poverenje u stav zdravstvenog osoblja.

„Naša doktorica Danijela Milošević me je uveravala da se ništa neobično ne dešava, a ja sam uredno izveštavao ministarstvo o stanju u domu“, rekao je Stevanović.

Njegove navode demantovali su predsednik Upravnog odbora Gerontološkog centra Aleksandar Savić i Branko Janačković, čiji je otac Aleksandar prva žrtva virusa u Gerontološkom centru.

Savić je istakao da sednice ne saziva on već direktor ustanove i naveo da nije insistirao na njenom održavanju.

Janačković je osporio Stevanovićeve navode da je ustanova adekvatno brinula o zdravlju svojih korisnika.

Prema njegovim rečima, sa ocem se čuo 5. aprila i iz razgovora saznao da je loše, da ima stomačne tegobe i groznicu, ali da su ga iz Gerontološkog centra i toga dana i sutradan uveravali da je dobro i da je „veseo“.

„Direktor mi je rekao da ‘da perfektno izgleda, a super se ponaša’ i optužio me da imam nešto protiv zaposlenih u ustanovi. Moj otac je primljen u bolnicu 6. aprila sa saturacijom 65, sutradan je priključen na respirator, a posle tri dana je preminuo“, istakao je Janačković.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. decembar kada će biti saslušano još troje svedoka medju kojima i infektolog Žarko Ranković.

Ukoliko bude osuđen Milan Stevanović bi mogao da dobije 12 godina zatvora koliko Krivični zakonik predvidja za teško delo protiv zdravlja ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari