Bolnice na Kosovu i dalje pune 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na Kosovu je tokom nedelje zabeležen blagi pad broja zaraženih, ali su klinike i bolnice u kojima se leče kovid pacijenti i dalje „prenatrpane“, ocenio je direktor Univerzitetsko bolničko kliničke službe Kosova (UBKSK) Valjbon Krasnići.

Lečenje inficiranih od korona virusa se nastavlja u pet klinika UBKCK i sedam regionalnih bolnica na Kosovu.

Prema njegovim rečima, novi britanski soj virusa pokazao se da je „rašireniji“, ali se broj pacijenata koji su hospitalizovani ne razlikuje mnogo od prošle godine, kada taj soj nije bio prisutan na Kosovu.

Sve bolnice su, kako je on rekao, dobro snabdevene lekovima.

„Trenutno smo dobro snabdeveni lekovima, sa izuzetkom leka Remdesivira i Favipiravira, na raspolaganju su i drugi. Takođe smo obezbedili Tusilicumap i sklopili novi ugovor, a imamo na raspolaganju i druge lekove. Očekujemo da se poveća budžet za Univerzitetsku kliničku bolničku službu, posebno budžet za lekove i potrošni materijal sa osnovne liste“, rekao je Krasnići u izjavi za prištinsku agenciju Kosovapress.

Krasnići je rekao da uprkos velikom broju hospitalizovanih osoba, nijedna medicinska služba nije prekinuta, dok je snabdevanje kiseonikom, koje je na početku pandemije bilo problematično, sada rešeno.

Dodao je da je od 24 hiljade vakcina koje su obezbeđene na Kosovu, do sada potrošeno više od 20 hiljada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari