Bor: "Voda za živce" sa izvora u Brestovačkoj banji 1Foto: M.S.

U blagodetima lekovitih izvora Brestovačke banje uživali su još stari Rimljani, ali pravi procvat ovo banjsko lečilište doživelo je u vreme Miloša Obrenovića koji ga je uredio. U banji postoji mnoštvo termomineralnih izvora.

Neki od lekovitih izvora nisu još uvek ni ispitani, a sudeći po hemijskom sastavu vode, Brestovačka banja spada u red izuzetno lekovitih banjskih lečilišta.

Voda sa izvora u banji sadrži kalijum, kalcijum, fluor, natrijum, jod, brom, magnezijum, litijum, rubidijum, kobalt, kao i blago radioaktivne elemente radijum i radon.

Svakodnevno na desetine slučajnih prolaznika, ali i putnika namernika, dolaze u banju kako bi zahvatili lekovitu vodu na nekoj od banjskih česama.

Duž rečice Pujice smeštene su česme, a svaka od njih obeležena je tablom na kojoj se navodi na koje organe voda ima blagotovorno dejstvo: voda za živce, voda za oči, voda za želudac, voda za bubrege – gotovo da nema boljke za koju ova banja ne nudi lek.

„Ne znam za ostale izvore, ali ova voda za želudac je sigurno dobra. Moj otac pije je više od trideset godina, svaki dan, i nikada nije imao problema sa stomakom. Pijem je i  ja. Na svakih nekoliko dana dolazim i redovno zahvatam po desetak litara. Koristimo je i za pripremu namirnica.“ – rekao je Miloš koga smo zatekli kako zahvata vodu.

Voda sa izvorišta u banji ima blagotvorno dejstvo kada su u pitanju bolesti nervnog sistema. O ovome svedoči i Sanja koja kaže da svakog vikenda dolazi u banju i zahvata „vodu za živce“.

„Živim u Zaječaru, ali svakog vikenda sam tu. Natočim par balona vode. Verovali ili ne – ima umirujuće dejstvo. Svaki dan započnem sa tri čaše vode – na prazan stomak. Ko god može – treba da proba. Koristim i vodu sa česme za želudac i za oči“, kaže ona.

Bor: "Voda za živce" sa izvora u Brestovačkoj banji 2
Foto: M.S.

Da je sve idealno – i nije. Brestovačka banja, baš kao i mnoga drugi banjska lečilišta, pomalo deluje zapušteno, i vapi za investitorom koji će učiniti da zablista i privuče na hiljade posetilaca iz svih krajeva Srbije, ali i sveta. Ali, investitora još uvek nema ni za lek  – za razliku od lekovite vode, koje ima na pretek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari