Borac za jedinstvo srpskog naroda i SPC 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

U kritpi Spomen hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu danas je služen četrdesetodnevni parastos patrijarhu Irineju, koji je preminuo 20. novembra u Vojnoj bolnici za koronu na Karaburmi od posledica komlikacija izazvanih Kovidom -19. Svetu liturgiju i parastos služilo je petanestak arhijereja  SPC sa predsedavajućim Sinoda mitropolitom Hrizostomom (Jevićem) na čelu.

Mitropolit Hrizostom u besedi na liturgiji istakao je da se pokojni patrijarh Irinej na jučerašnji dan pribrojao svojim prethodnicima na tronu Svetog Save koji će ga “prepoznati kao mudrog i vernog upravitelja poverene mu Crkve”.

Prema mitrpolitovim rečima, protekla decenija, koliko je pokojni patrjarh Irinej bio na čelu Crkve, bila je “izuzetno teška i burna i u zemlji i u rasejanju, a da se on kao crkveni poglavar “žurio, kao retko ko pre njega, da bude tamo gde je bio potrebno njegovo prisustvo”.

– Upravljao je mudro brodom naše Svetosavske Crkve, nastojeći da Crkvu sačuva u jedinstvu, svetosti i sabornosti. Nažalost, neki su ispali iz tog broda i morske bure su ih progutale i odnele ne krivicom blaženopočišeg patrijarha i naše Crkve, već nepopravljivošću nesrećnika. Ali, sav sud ostavljamo Bogu i istoriji…- poručio je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim rečima, “duhovna oporuka patrijarha Irineja je očuvanje jedinstva srpskog naroda kroz Crkvu, jezik, pismo i kulturu; kao i Svetosavske Crkvu u miru, slozi i jedinstvu”.

Mitropolit je kao patrijahovu oporuku naveo i “očuvanje mučeničkog Kosova i Metohije u jedinstvu sa Srbijom”, te brigu SPC  o vernicima u Crnoj Gori, RS, Australiji, Americi i Evropi.

On je  posebno upozorio “braću i sestre u Njujorku da tražeći svoje pravde ne izgube jedinstvo u Hristu Isusu”.

U Njujorku je zbog neslaganja oko obnove izgorele crkve Svetog Save došlo do otvorenog spora između dela vernika i nadležnog episkopa istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića).

Delu liturgije prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem i šefom BIA Bratislavom Gašićem.

Na parastosu pored nekoliko stotina vernika bili: ministar unurašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, novi i bivši šef Uprave je za odnose sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović i Mileta Radojević, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, kraljević Filip Karađorđević i princeza Danica, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, pomoćnih gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, mnogobrojni sveštenici i monasi.

Parastos u Leliću

U manastiru Nova Nikeja u Leliću danas će se služiti zaupokojena liturgija i četrdesetodnevni parastos bivšem episkopu Artemiju (Radosavljeviću), koji je preminuo 21. novembra na praznik Sabora svetog arhangela Mihaila. Kako je saopšteno iz Eparhije raško-prizrenske u egzilu, liturgiju će služiti  horepiskop staroraški i loznički Nikolaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari