Lihtenštajn i Andora su juče usled međunarodnog pritiska saopštili da će smanjiti kriterijume čuvanja bankarske tajne, kao i i da će u okviru borbe protiv poreskih prevara i utaje razmenjivati informacije sa stranim vladama. „Vlada Lihtenštajna prihvata standarde Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o transparentnosti i razmeni informacija o poreskim pitanjima i podržava međunarodne mere osmišljene u cilju kažnjavanja onih koji krše poreske zakone“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se naglašava da će Lihtenštajn pregovarati o bilateralnim sporazumima kako bi bilo omogućeno da informacija o bankovnim računima bude data inostranim vladama u slučajevima utaje poreza i poreskih prevara.Ti sporazumi biće utemeljeni na dogovorima koje je Lihtenštajn u decembru zaključio sa SAD. Kneževina Andora je takođe saopštila da će do novembra odbaciti pravila o čuvanju bankarske tajne, uz nadu da će biti uklonjena sa crne liste „poreskih utočišta“. U dokumentu se navodi da je premijer Andore Alber Pinta potpisao sporazum kojim se obavezuje da će vlada izraditi nacrt novog zakona kojim će do 1. septembra biti skinuta „oznaka privatnosti“ sa bankovnih računa, te da će do 15. novembra biti organizovano glasanje u parlamentu.

Prema oceni analitičara, saopštenje Lihtenštajna i Andore predstavlja veliki korak ovih državica ka rušenju imidža „nekooperativnog poreskog utočišta“. Francuska i Nemačka takođe su uputile poziv vodećim svetskim ekonomijama da raskinu sve fiskalne sporazume sa „nekooperativnim poreskim utočištima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari