Borba za veća prava je iscrpljujuća, i nikada završena

* U islamu, gde je jedno od osnovnih načela da nema prisile, pokrivanje glave je pravo, a ne obaveza žene * U islamskom društvu društveno je neprihvatljivo da se muslimanka ne bori za svoja prava. U sekularnom društvu očito je neprihvatljivo da se ona bori za svoja prava
Lejla Alomerović, teološkinja i direktorka Društva za kulturu muslimana Srbije, govori za Danas o islamskoj kulturi, položaju žena, predrasudama

Ostavite komentar


  1. Nije sve tako lepo i krasno! Samo nekoliko primera (nije u svim muslimanskim zemljama isto):
    -ako muž umre, žena ne sme da se zaposli i ostaje joj samo da prosi
    -ako muž optuži ženu za preljubu, biće javno kamenovana do smrti
    -javno bičevanje žene za ko zna šta
    -za silovanje je kriva žena
    -ne sme da vozi kola
    -bez muža u pratnji (bez obzira da li je normalan) ne sme mnogo nečega
    Ako sam pogrešno informisan, ispravite me!

  2. "U islamu, gde je jedno od osnovnih načela da nema prisile,"
    Нема приморавања? Ђакона Авакума су Турци набили нс колац јер није хтео да пређе на ислам. Да не помињем "добровољни" данак у крви и остале "ситнице".

  3. manipulacija,dobra stara islamska disciplina.pre svega ,,u VERU nema prisile““““,a ne u veri nema prisile….mada,i ono prvo je diskutabilno.ova ,,teoloskinja““““ ili laze,ili ne poznaje rodjenu veru.sto se teme tice,uvazena teoloskinja““““ prica o ,,pravu na hidzab,pravu na pristojnost““““,a sama je nepokrivena.dakle-nepristojna….mogao bi o svemu ovome i clanak napisati.dovoljno je reci samo-sekularni,fini,lepi,miroljubivi islam-kad ih je malo…pravi islam-kad sa demografska slika promeni u njinu korist.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. i 26. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.