Bošnjačko nacionalno veće (BN) u tehničkom mandatu saopštilo je da je Vlada Srbije usvojila Izveštaj sa predlogom mera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

U zaključcima koji su usvojeni navodi se da će Ministarstvo prosvete u skladu sa zakonom obezbediti donošenje nastavnih planova, programa, pravilnika i drugih akata „radi nastavka rada na kontinuiranom ostvarivanju prava na obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalna zajednice na njihovom maternjem jeziku u svim razredima osnovnih i srednjih škola u narednim školskim godinama i u skladu sa njihovim slobodno izraženim opredeljenjem“. Biće omogućeno i formiranje odeljenja sa manje od 15 učenika „u svim sredinama koje zahtevaju takvo rešenje“ i Ministarstvo prosvete će u skladu sa zakonom i propisanim standardima kvaliteta odobravati potrebne udžbenike, dodatke udžbenicima na srpskom jeziku za predmete koji izražavaju posebnosti nacionalnim manjinama, odnosno odobravati upotrebu stranih nedostajućih udžbenika u skladu sa posebnim zakonom. Ministarstvo prosvete Srbije će u saradnji sa visokoškolskim ustanovama i Komisijom za akreditaciju studijskih grupa, na visokoškolskim ustanovama, obezbediti otvaranje odgovarajućih studijskih grupa na bosanskom jeziku.

U obrazloženju donošenja zaključaka navodi se da su doneti u skladu sa odredbama Zakona o Vladi, a razlog za donošenje je socijalno uključivanje Bošnjaka u Srbiji u obrazovanje u skladu sa Ustavom Srbije, Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugim obrazovnim zakonima i međunarodno prihvaćenim standardima. Za sprovođenje zaključaka nisu potrebna dodatna sredstva u budžetu, niti je potrebno zapošljavanje novih kadrova.

BN u tehničkom mandatu ističe da će to „doprineti poštovanju ljudskih i manjinskih prava nacionalnih manjina i posebno eliminisanje određenih negativnih pojava u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku“.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin ocenio je da je „vlada vratila poverenje Bošnjaka u državu i njene institucije, ali i poslala jasnu poruku svim svojim građanima, a posebno Bošnjacima da će obezbediti njihovo socijalno uključivanje u oblast obrazovanja“.

– Ovim dokumentom Vlada Srbije otklanja sve nedoumice u pogledu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovno-vaspitni rad na njihovom maternjem jeziku, jeziku na čitavom području naše zemlje – naglasio je Ugljanin.

Obrazovanje na bosanskom jeziku od ove školske godine počelo je u prvom i petom razredu osnovne škole i prve godine gimnazije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i delimično u Prijepolju. U ove četiri opštine bosanski jezik je u službenoj upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari