Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika – 21. februara, u Novom Pazaru organizovali su i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) i gradska uprava.


BNV je obeležavalo i Dan školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku. Ova institucija je pod nazivom „Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku – dosadašnja iskustva i izazovi“ organizovala konferenciju i tribinu. Na konferenciji su učestvovali autori nastavnih planova i programa i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku. Konferencija je bila zatvorena za javnost i kako je saopštilo BNV „cilj je bio dogovor o izradi planova i programa i udžbenika na bosanskom jeziku koji su u procesu usvajanja u Nacionalnom prosvetnom savetu“.

Na istoimenoj tribini, kojoj su prisustvovali vaspitači iz predškolskih ustanova i nastavnici razredne i predmetne nastave, prezentovana su viđenja prevazilaženja problema u nastavi na bosanskom jeziku. Poseban akcenat bio je na realizaciji dodataka za grupu nacionalnih predmeta i uključivanje sadržaja iz zavičajne prošlosti u dodatke za istoriju. Gradska uprava, Kulturni centar, Centar za decu i omladinu „Duga“ i Društvo za bosanski jezik i književnost organizovali su niz aktivnosti za usavršavanje nastavničkog kadra i edukaciju mladih o bosanskom jeziku i bošnjačkoj kulturi. Seminar pod nazivom „Otvorenost i specifičnost bošnjačke kulture“ održan je u Koncertnoj dvorani, gde je predavanju prof. dr Džemaludina Latića prisustvovalo skoro hiljadu prosvetnih radnika iz sandžačkih opština u čijim školama je organizovana nastava na bosanskom jeziku. U centru za decu i omladinu „Duga“ orgnizovano je književno veče, a u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ promovisan je Frazeološki rečnik.

Prosvetni radnici koji su učestvovali na tribini i seminaru od organizatora su dobili sertifikate o stručnom usavršavanju za izvođenje nastave na bosanskom jeziku. Kada je u pitanju izdavanje sertifikata za izvođenje nastave na bosanskom jeziku, BNV tvrdi da njihovi sertifikati važe isto kao oni sa Državnog univerziteta Novi Pazar. Potpredsednik BNV Esad Džudžo poslao je pismo direktorima predškolskih ustanova i osnovnih i srednjih škola u Sandžaku u kojem ih obaveštava da nastavnici koji imaju sertifikat za obavljnje nastave na bosanskom jeziku izdat od BNV „nisu obavezni da pohađaju program obuke za bosanski jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru“ i da to važi i za nastavnike koji su stekli srednje, više ili visoko obrazovanje na bosanskom jeziku. Džudžo se poziva na odredbe Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja i Pravilnika o stepeni i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi i Pravilnika o izdavanju sertifikata o poznavanju bosanskog jezika BNV.

Državni univerzitet u Novom Pazaru, u januaru ove godine, obavestio je sve vaspitno-obrazovne ustanove u ovom regionu, da su obezbeđeni svi uslovi za realizaciju programa obuke nastavnika za rad u natavi na bosanskom jeziku i da će na kraju obuke izdavati sertifikate koje priznaje Ministarstvo prosvete. Ova visokoškolska ustanova je od predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola zatražila da joj se dostave spiskovi nastavnika koji nemaju sertifikat za izvođenje nastave na bosanskom jeziku ili nisu završili srednje, više ili visoko obrazovanje na bosanskom jeziku. Od početka priprema za uvođenje nastave na bosnaskom jeziku, BNV organizuje seminare za nastavnike za izvođenje nastave na bosanskom jeziku i izdaje sertifikate prosvetarima o uspešno završenoj obuci.

Nastava za više od 12 hiljada učenika

Obrazovanje bošnjačke dece na maternjem bosanskom jeziku u sandžaćke vaspitno-obrazovne ustanove uvedneno je školske 2013/2014.godine. Nastava na bosanskom jeziku organizovana je u 33 škole, odnosno u 483 odeljenja sa 12.093 učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari