BNV podržava UN da usvoji Rezoluciju o Srebrenici 1foto EPA/MATT CAMPBELL

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) podržava nastojanja Generalne skupštine UN da usvoji Rezoluciju o međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici.

Potvrdio je ovo Fuad Baćičanin, predsednik Izvršnog odbora BNV, na današnjoj konferenciji za novinare. Rekao je da će taj dokument sadržati tekst kojim se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida i ohrabruje države članice da sačuvaju utvrđene činjenice kroz svoje obrazovne sisteme.

-Upućujemo reči ohrabrenja svim zagovaraocima podrške usvajanja ove Rezolucije i da preduzmu sve neophodne aktivnosti u nastojanjima da se ukaže na važnost promovisanja istine o počinjenom genocide – naglasio je Baćićanin i dodao da se od UN očekuje pridržavanje „stava da se neće priznati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem“.

Od UN se očekuje i da poništi političku dobit, koju su tadašnje srpske vojne i paravojne snage ostvarile genocidom u Srebrenici i druhim delovima BiH.

Pojasnio je da se to odnosi na ukidanje svih naziva sa srpskim nacionalnim predznakom i zabranu upotrebe imena osuđenih ratnih zločinaca za davanje imena institucijama ili teritorijalnim jedinicama.

Baćićanin se osvrnuo i na poslednji konkurs za prijem kandidata za vatrogasce, među kojima nema Bošnjaka.

Ocenio je da se „dodatno pogoršava veoma loša i diskriminatorna situacija u službama sa državnim ovlašćenjima“.

Podsetio je da bošnjački nacionalni savet „godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka prilikom zapošljavanja u državnim institucijama, a posebno u policiji i vatrogasnoj službi“.

– Očekujemo da se ovaj konkurs poništi i da se ispoštuju Ustav i zakoni ove zemlje kada su Bošnjaci u pitanju – naglasio je predsednik IO BNV.

Na ovom konkursu za rad u vatrogasnoj službi, u Novom Pazaru je primljeno 7 kandidata i svi su Srbi, u Priboju i Prijepolju primljen je po jedan Bošnjak i trojica Srba, u Ttunu je primljen jedan Bošnjak i u Novoj Varoši dvojica Srba.

Za prijem u vatrogasno-spasilačke jedinice, sada je, iz Novog Pazara konkurisalo 15, a iz cele Srbije 24 kandidata bošnjačke nacionalnosti.

Slično je bilo na konkursu, pre dve godine, kada među 300 primljenih nije bio nijedan Bošnjak, Tada su reagovale bošnjačke političke partije i institucijem a predsednik Srbije poručio da želi „veći broj Bošnjaka u svim institucijama, to će biti naša politika“ i da će „naći rešenje, koje će zadovoljiti sve“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari