Bošku Savkoviću određen pritvor do 30 dana 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana novinaru i piscu Bošku Savkoviću (61). Njega su pripadnici policije i BIA uhapsili juče zbog sumnje da je izvršio krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, noseći „obešenu lutku“ Aleksandra Vučića na protestu Srbija protiv nasilja u subotu.

Njegovi advokati uložiće žalbu na ovu odluku suda, a narednih dana biće ispitani i svedoci.

Savković je jutros saslušan u Višem javnom tužilaštvu, gde je izneo i svoju odbranu.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda da odredi pritvor Savkoviću da ne bi uticao na svedoke i da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo.

“Sumnja se da je okrivljeni kao učesnik protesta „Srbija protiv nasilja“ uputio preteću poruku predsedniku Srbije u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, te pozivao građane i podsticao ih da silom i primenom nasilja svrgnu sa vlasti najviše državne organe, tako što je nosio transparent na kojem je bila okačena lutka sa likom predsednika Republike sa obmotanim koncem oko vrata i oborenom glavom, tako da aludira na vešanje”, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva i dodaje:

“Fotografija pomenutog transparenta i lutke objavljena je na društvenim mrežama i portalima te je bila dostupna velikom broju građana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari