Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, trodnevno obeležavanje 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, obeležio je dvema izjavama. Na početku obeležavanja nacionalnog praznika ocenio je „da u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet, kao i prisvajanje i svojatanje sveukupnog bošnjačkog kulturnog nasleđa od strane zvaničnih državnih ustanova i preimenovanje tog nasleđa u baštinu srpskog naroda“.

Aktivnosti su „zaokružene“ Džudževićevim iznošenjem programa aktivnosti BNV od 2014. do 2020. godine. Posebnu pažnju je izazvala njegova najava „dugoročnog nacionalnog projekta od izuzetnog značaja“, u kojem je zacrtano da Bošnjaci iz svojih prezimena „odstrane nametnute dodatke -vić i -ić, jer su nasilno pridodati njihovim prezimenima u poslednjih stotinu godina, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore“.

Ova izjava je izazvala brojna reagovanja među bošnjačkim prvacima i predstavnicima nevladinih organizacija. Samir Tandir, predsednik BNV, koje država ne priznaje, nema komentar za izjave „nekoga ko se nalazi deset godina u tzv. tehničkom mandatu. Za Meha Omerovića, predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije, „to je represija nad sopstvenim narodom i Džudžević sa svojim prezimenom može da radi šta god hoće“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari